Így változik a toborzási gyakorlat a munkaerő-kölcsönzőknél 2024-ben

Magyarországon a munkaerőhiány hatalmas kihívások elé állítja a cégeket. A megfelelő számú és kvalitású munkaerő toborzása nem könnyű feladat a vállalatok HR osztálya számára. A munkaerő-kölcsönző cégek belföldi toborzás és harmadik országbeli munkavállalók alkalmazása esetén is kiemelten fontos szerepet töltenek be a munkaerőpiacon. A legújabb törvénymódosítások a munkaerő-kölcsönző cégek munkáját is átalakítják.

Fókuszban a belföldi toborzás

Jelentősen megváltoztatják a munkaerő-kölcsönzés eddig bevett gyakorlatát az év elején hatályba lépett törvénymódosítások. A jogszabályváltozások célja a magyar munkahelyek magyar munkavállalókkal történő betöltése, illetve a külföldi, harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzésének erőteljesebb ellenőrzése. Emellett a munkaerő-kölcsönzői piac szabályozása és átláthatóbbá tétele.

A törvényalkotók alaposan átírták a munkaerő-kölcsönzés jogszabályi kereteit
A törvényalkotók alaposan átírták a munkaerő-kölcsönzés jogszabályi kereteit

Jelenleg csak a minősített munkaerő kölcsönző cégek – köztük a Jobtain is – toborozhatnak az egyes hiányszakmákra EU-n kívüli országokból munkavállalókat egyszerűsített, engedélymentes eljárásban. Olyan területekről közvetítenek munkavállalókat a vállalatok felé, mint például a Fülöp-szigetek, és további belső-ázsiai országok vendégmunkásainak megérkezésére is lehet számítani.

Az új rendelet szigorítja a minősített kölcsönzői státusz elérésének belépési korlátját, illetve előírja, hogy mekkora arányban kell magyar munkavállalókat foglalkoztatniuk a munkaerő-kölcsönző cégeknek az állományukban.

Az új rendelet alapján a minősített kölcsönzői státusz elérésének egyik alapfeltétele, hogy minimum ezer fő kölcsönzötti létszámmal rendelkezzen a munkaerő-kölcsönző cég. Ezen belül legalább ötszáz fő magyar állampolgár kell, hogy legyen a kölcsönzött munkavállalók között. A minősített munkaerő-kölcsönző cég továbbá a nyilvántartásba vételét követően köteles a létszámbővítés során a foglalkoztatotti állományába kerülő munkavállalók 30 százalékát magyar vagy Magyarországgal szomszédos országból származó állampolgárokkal betölteni.

A magyar munkavállalók integrálása kiemelt feladat

A változtatások alapján tehát a munkaerő-kölcsönző cégeknek arra kell törekedni, hogy a vállalatoknál keletkező létszámigényeket magyar munkavállalókkal töltsék fel.

Ennek érdekében a kormány kiemelt hangsúlyt helyez a hazai munkaerőtartalék aktivizálására és integrálására munkaerőpiacon. A bevonhatóság mértéke azonban természetesen függ a munkavállalók mobilitási hajlandóságától, a motiváltságától, és képességeitől. Mivel regionálisan nagyon eltérő munkaerőtartalékkal rendelkezik Magyarország, ezért a mobilitási hajlandóság növelése is kiemelt feladata lesz idén a munkáltatóknak és a kölcsönzőknek a belföldi toborzás során.

A toborzás folyamata azáltal mindenképpen hosszabb lehet, hogy első körben a munkaügyi központokon keresztül a betöltetlen álláshelyeket kell feltölteni és ha ez nem sikerül, azaz nincs az adott pozícióra megfelelő jelölt és nem is integrálható, aktivizálható rá magyar munkavállaló, akkor jöhet szóba külföldi munkavállalók alkalmazása. A munkaerő-kölcsönző cégek abban tudják segíteni a vállalatokat, hogy bevonásukkal még a törvénymódosításokat követően is sokkal rövidebb idő alatt munkába állhatnak az új dolgozók. Szakértelmüknek és a jogi környezet maximális ismeretének köszönhetően pedig biztosan szabályos lesz a foglalkoztatás.

2024-ben egyértelműen a belföldi toborzás kerül előtérbe
2024-ben egyértelműen a belföldi toborzás kerül előtérbe

Idegenrendészeti törvény – mit jelent a gyakorlatban?

A kormány az idegenrendészeti törvény bevezetésével hatályon kívül helyezte a vendégmunkás törvényt. A jogalkotók és az állam célja, hogy szabályozza a külföldi munkaerő – köztük a harmadik országbeli munkavállalók – behozatalát Magyarországra. A törvény nem tesz különbséget szezonális és nem szezonális munka között abból a szempontból, hogy mindkettőnél törekedni kell arra, hogy elsősorban magyar állampolgár töltse be az üres álláshelyet. A törvény három legfontosabb intézkedése:

1. Külföldi állampolgár kizárólag a magyar állam által elfogadott célból, jogcímen, ideig és feltételek teljesülése esetén tartózkodhat Magyarországon

2. A Nemzetgazdasági Minisztérium határozza meg a betöltetlen álláshelyek száma alapján, hogy mennyi vendégmunkás jöhet hazánkba évente

3. A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk az országot

Az idegenrendészeti törvény hatályon kívül helyezi a vendégmunkás törvényt
Az idegenrendészeti törvény hatályon kívül helyezi a vendégmunkás törvényt

Fontos intézkedés, hogy megszűnt a “letelepedett” mint jogi státusz, letelepedési engedélyt nem lehet szerezni jelenleg Magyarországon. A jogszabály lehetőséget biztosít a családi együttélésre meghatározott keretek között, de a családegyesítés a vendégmunkások számára nem biztosított.

A minősített munkaerő-kölcsönző cégeken vagy kiemelt foglalkoztatókon keresztül Magyarországra érkező vendégmunkások vendégmunkás-tartózkodási engedélyt kapnak. Amikor az engedély lejár, a foglalkoztatónak gondoskodnia kell arról, hogy a kölcsönzött külföldi munkavállaló 6 napon belül elhagyja az országot.  Egy adott évre kiadható engedélyek számát a gazdaságfejlesztési miniszter állapítja meg. A megadott kereten belül azonban nem lehet 25 százaléknál több az azonos állampolgárságú külföldi munkavállalók aránya.  Rendelet határozza meg, hogy mely munkakörökben foglalkoztathatók külföldi, köztük harmadik országbeli állampolgárok.

Továbbra is lehet harmadik országbeli munkavállalókat kölcsönözni

A gyárak esetében a munkaerő behozatala továbbra is elengedhetetlen lesz, ugyanis nemzetgazdasági jelentősége van a versenyképesség és termelékenység megtartásának. Azonban a cégek érdeke is az, hogy elsősorban magyar munkaerőt foglalkoztassanak.

A munkaerő-kölcsönző cégek ismerik a külföldi munkaerő szokásait, motivációját, segítenek nekik a beilleszkedésben. Külföldről munkaerőt behozni nagyon sok ismeretet és tapasztalatot igényel. Egy profi, minősített munkaerő-kölcsönző cég a folyamatot teljes egészében kezeli, erőforrásait erre összpontosítja, így a partnercégnek már csak a betanítással kell foglalkoznia. Vendégmunkásokat továbbra is csak minősített munkaerő-kölcsönző cégek és kedvezményes foglalkoztatók hozhatnak be az országba gyorsított eljárás keretében.

Magyarországra továbbra is érkeznek harmadik országbeli állampolgárok dolgozni
Magyarországra továbbra is érkeznek harmadik országbeli állampolgárok dolgozni

Az idegenrendészeti törvény módosításával a külföldi munkavállalók behozatala tehát még a korábbinál is szabályozottabbá vált, szigorúbbak lettek a feltételek és még több szűrőn kell átesnie az ide érkezőknek. A munkaerő-kölcsönző cégeknek az új törvényi előírásoknak megfelelően várhatóan az idei év rengeteg kihívást tartogat majd. Egy jó HR szolgáltató partner segít eligazodni a megváltozott jogszabályi környezetben, leveszi a toborzással járó terheket a cégek válláról, rugalmas működésének köszönhetően pedig felgyorsítja a kiválasztás folyamatát.

A Jobtain 20 éve működő, 100%-ban magyar tulajdonú HR szolgáltató cég. Magyar, harmadik országbeli és ukrán munkaerő-kölcsönzéssel- és közvetítéssel foglalkozunk, fizikai és szellemi pozíciókra egyaránt. Amennyiben tapasztalt munkaerő kölcsönző céggel dolgozna, keressen minket, megtaláljuk a megoldást cége munkaerő igényeire! Toborzás belföldön és külföldön, a lehető legrövidebb idő alatt, a törvényi előírások maximális betartásával!

Üzleti kapcsolatfelvétel

Amennyiben az Ön vállalatának munkaerőre van szüksége, töltse ki űrlapunkat!

Ha állást keres, kattintson ide!