Öt tévhit a munkaerőkölcsönző cégekről

A munkaerőkölcsönzés egy kiváló lehetőség, ha a vállalatnak rövid időn belül nagyobb létszámigénye keletkezik vagy ha időszakos a megnövekedett munkaerőigénye és erre rugalmas megoldást keres. Abban az esetben is a lehető legjobb választás, ha külföldi munkaerőt foglalkoztatna a cég, vagy ha nehezen talál munkavállalót bizonyos pozíciókra és külső szakértői partner bevonását tervezi. A munkaerőkölcsönző cégekkel kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban, ebből gyűjtöttünk össze ötöt.  

1.  A munkaerőkölcsönző cég nem egyenlő a munkaerőközvetítő céggel

Egyre gyakoribb, hogy a munkáltatók egy harmadik szereplő bevonásával találják meg a cég új munkatársait. A külsős partner lehet munkaerőközvetítő ügynökség, mint amilyenek például a fejvadász és HR tanácsadó cégek, vagy munkaerőkölcsönző vállalkozás is. A kettő ugyanis nem ugyanaz és teljesen más elven működnek, más szabályok vonatkoznak rájuk. 

Munkaerőközvetítés során a munkáltató a közvetítő céget azzal bízza meg, hogy keresse meg a legjobb jelölteket a nyitott pozíciókra.  A munkaerőközvetítők tehát leginkább a kiválasztásban segítik a munkáltatókat. Minden olyan feladatot magukra vállalnak, amit a kiválasztás folyamata foglal magában: álláshirdetéseket készítenek, interjúztatnak és már csak valóban a legalkalmasabbnak ítélt jelölteket küldik tovább a munkáltatóhoz.

Általában garanciát vállalnak a felvett munkavállalóra egy bizonyos időintervallumon belül. A legfontosabb, hogy a munkavállaló itt a munkáltatóval köt szerződést, a munkaerő-közvetítők valóban közvetítői szerepet látnak el.  Az adminisztrációs folyamatok, a bérek kifizetése stb. itt a munkáltató feladata. A fejvadász cégek is hasonló elven működnek, ők is garantálják, ha az általuk felkutatott munkaerő nem válna be egy bizonyos határidő előtt, keresnek helyette új jelöltet. 

A munkaerőkölcsönző cégek komplex, a vállalat igényeire szabott szolgáltatást kínálnak
A munkaerőkölcsönző cégek komplex, a vállalat igényeire szabott szolgáltatást kínálnak

A munkaerőkölcsönző cégek ezzel szemben a saját állományukba veszik fel a munkavállalókat, és valóban „kölcsön adják” a cégeknek őket. A munkát a dolgozók a kölcsönvevő cégnél végzik, a munkaidő meghatározása, a beosztás, a munka ellenőrzése, a szakmai irányítás az ő feladatuk. A legfontosabb különbség tehát, hogy rendszerint egy meghatározott időre közvetítik ki a munkavállalókat és a dolgozók nem kerülnek a cég állományába. 

Pont emiatt, a munkaerőkölcsönző cégek a munkaerőközvetítő cégeknél jóval szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak. Ide tartozik a toborzás, a kiválasztás, a munkaviszony létesítésével, megszüntetésével járó adminisztráció, a bérszámfejtés, adóelőlegek és járulékok befizetése, az állomány kezelés, szállásoltatás stb. A Jobtain a TB, NAV és egyéb hatósági ügyintézést is teljeskörűen elvégzi a kölcsönzött munkaerő vonatkozásában, külföldi munkavállalók esetén is. A munkaerő kölcsönzés jogi keretei pedig a visszaéléseket is megszüntetik. 

2. A munkaerőkölcsönző cégek nem alacsonyabb bérért közvetítenek munkavállalókat

Minden Magyarországon dolgozó munkavállalóra – legyen magyar vagy külföldi állampolgár – hazánkban a Munka Törvénykönyve vonatkozik. Ez alapján egy adott pozícióban, munkakörben egy adott vállalatnál nem foglalkoztatható alacsonyabb bérért sem a saját állományban dolgozó munkavállaló, sem a kölcsönzött munkaerő. A külföldi kölcsönzött munkavállalókra is ugyanezek a szabályok érvényesek. Tévhit tehát, hogy egy vállalat olcsóbb munkaerőhöz jut a kölcsönző cégeken keresztül vagy az, hogy a munkaerőkölcsönző cégek alacsonyabb bérért keresnek munkaerőt. 

Magyarországon a munkaerőkölcsönzést szintén kormányrendelet szabályozza és jogilag is számos előírásnak kell megfelelni a kölcsönző cégeknek. A munkaerőkölcsönző cégek díjazása – amelyet a partnercég fizet a munkaerőkölcsönző felé – pedig nagyon változó.

Függ attól, hogy milyen széles szolgáltatás csomagot vesz igénybe a megrendelő. Függ a munkavállalók számától és képzettségétől: a nagyobb létszámú vagy magasabb képesítésű munkavállalók magasabb kölcsönzési díjjal alkalmazhatók. A munkaerőkölcsönzés árát befolyásolja a munkavégzés időtartama. Hosszabb távú kölcsönzés esetén más árazás lehet érvényes, mint rövid távú projektek esetén. A kereslet és kínálat változása is folyamatosan befolyásolja az árakat.  

A belföldi munkaerő integrálása a munkaerőpiacra a munkaerőkölcsönzők számára is kulcskérdés
A belföldi munkaerő integrálása a munkaerőpiacra a munkaerőkölcsönzők számára is kulcskérdés

3. A munkaerőkölcsönző cégek nem  csak harmadik országbeli munkavállalókat kölcsönöznek

A munkaerőkölcsönző cégek nem kizárólag külföldi munkaerőkölcsönzéssel foglalkoznak. Egyaránt kölcsönöznek belföldi és külföldi munkavállalókat is. Külföldi munkavállalók közül sem kizárólag harmadik országbeli munkaerőt kölcsönöznek, hanem más országokból is hoznak munkavállalókat Magyarországra.

Hazánkban az orosz-ukrán háború kitöréséig például az ukrán munkavállalók voltak a legnagyobb arányban a külföldi kölcsönzött munkaerőt tekintve. A minősített munkaerőkölcsönzői státusz eléréséhez jogszabály írja elő, hogy mekkora arányban kell a munkaerőkölcsönző cégnek belföld kölcsönzött munkavállalót foglalkoztatnia. 

Belföldi kölcsönzött munkaerő esetén ugyanúgy minden adminisztratív teendőt átvállal a munkaerőkölcsönző cég a vállalatoktól, akárcsak a külföldi munkavállalók esetében. Olyan munkaerőkölcsönző cégek is jelen vannak a piacon, amelyek kizárólag belföldi munkaerőkölcsönzéssel foglalkoznak.

Tévhit továbbá, hogy a munkaerőkölcsönző cégek rábeszélik a vállalatokat harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatására. Mind a munkáltatók, mind a kölcsönző cégek célja, hogy a magyar munkahelyeket, magyar munkavállalók töltsék be. 

4. A munkaerőkölcsönző cégek nem kizárólag fizikai pozíciókra kölcsönöznek munkavállalókat

Előfordul, hogy a munkaerőkölcsönző cégek specializálódnak egy-egy területre és az lesz a fő tevékenységük. Általában munkakörökre, de léteznek egy-egy iparágra koncentráló munkaerőkölcsönzők is. A munkaerő kölcsönző cégek korábban többségében kékgalléros munkavállalókat, azaz fizikai dolgozókat közvetítettek, de már nem kizárólagosan.

Egyre több fehérgalléros pozícióra is munkaerő kölcsönző cégen keresztül találnak munkavállalókat a vállalatok. Sőt, egy szélesebb piaci tapasztalattal bíró külsős munkaerőkölcsönző cég nagyban tudja segíteni a vállalatot abban, hogy kitűnjön a többi hirdető közül. Ez a fehérgalléros munkaerő toborzása során még fontosabb lehet, mint fizikai munkaköröknél. 

A fehérgalléros munkaerő toborzásához a munkaerőkölcsönző cégek saját adatbázisukat is felhasználják. Ebben országos szinten akár többszázezer ember is benne lehet. Emellett a nagyobb és minősített munkaerőkölcsönző cégek általában több helyen jelen vannak az országban, így még hatékonyabban tudnak toborozni és megtalálni az ideális munkaerőt akár egy-egy speciálisabb tudást igénylő fehérgalléros pozícióra.

Egyre több fehérgalléros pozícióban dolgozik kölcsönzött munkavállaló
Egyre több fehérgalléros pozícióban dolgozik kölcsönzött munkavállaló

5. Nem minden munkaerőkölcsönző cég minősített munkaerőkölcsönző

Jelenleg csak a minősített munkaerőkölcsönző cégek toborozhatnak az egyes hiányszakmákra EU-n kívüli országokból munkavállalókat egyszerűsített, engedélymentes eljárásban. A minősített státusz nem jár automatikusan minden munkaerőkölcsönző cégnek. Elérése jogszabályban meghatározott feltételekhez kötött.

A legújabb érvényben lévő rendelet alapján a minősített kölcsönzői státusz elérésének egyik alapfeltétele, hogy minimum ezer fő kölcsönzötti létszámmal rendelkezzen a munkaerőkölcsönző cég. Ezen belül legalább ötszáz fő magyar állampolgár kell, hogy legyen a kölcsönzött munkavállalók között. A minősített munkaerő-kölcsönző cég továbbá a nyilvántartásba vételét követően köteles a létszámbővítés során a foglalkoztatotti állományába kerülő munkavállalók 30 százalékát magyar vagy Magyarországgal szomszédos országból származó állampolgárokkal betölteni.

A minősített munkaerőkölcsönző cégek emellett olyan területekről közvetíthetnek munkavállalókat a vállalatok felé, mint például a Fülöp-szigetek, és további belső-ázsiai országok.

Üzleti kapcsolatfelvétel

Amennyiben az Ön vállalatának munkaerőre van szüksége, töltse ki űrlapunkat!

Ha állást keres, kattintson ide!