Ezért érdemes HR szolgáltató partnert bevonni a sikeres toborzáshoz

A sikeres munkaerő-toborzás mindig nagyon összetett folyamat. Nem véletlen, hogy bizonyos helyzetekben egy külső partner bevonásával sok felmerülő problémától megkímélheti magát egy cég. Egy HR szolgáltató a toborzás minden egyes lépésénél tudja támogatni az új munkavállalók megtalálásában a vállalatokat. Akár a toborzás teljes folyamatát végig kíséri, de arra is van lehetőség, hogy csak bizonyos fázisoknál veszi igénybe egy-egy munkáltató a HR szolgáltató munkáját. 

Egy HR szolgáltató független szakértőként tudja támogatni a toborzás folyamatát
Egy HR szolgáltató független szakértőként tudja támogatni a toborzás folyamatát

A sikeres toborzás titka a részletekben rejlik

Toborzásra egy cég életében több okból is sor kerülhet.

Leggyakrabban

  • megüresedett pozíciókra,
  • újonnan létrehozott munkakörre,
  • vagy bővülés miatt megnyílt posztokra keresik új munkatársaikat a cégek.

A toborzás egy többlépcsős folyamat és részletes tervezést igényel. Nem elég azonosítani a pozíciót, fel kell kutatni a potenciális munkavállalókat, felkelteni az érdeklődésüket. Emellett olyan eszközöket szükséges alkalmazni a folyamat során, amellyel bevonzza a cég azokat a munkavállalókat, akik megfelelnek a munkaköri követelményeknek és alkalmasak az állás betöltésére.

1. lépés: Új igény megjelenése

Elsőként a cégnél felmerül az igény az új munkatársak iránt. Ezután azt szükséges minél pontosabban azonosítani, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie a jelölteknek. Pontosan ki kell dolgozni, hogy az egyes feladatokhoz milyen képességeket, készségeket vár el a cég.

Ezt követi az álláshirdetés megfogalmazása. Erre különösen fontos nagy hangsúlyt fektetni, főleg, ha egy vállalat olyan pozícióra keres munkatársakat, amiben több hasonló profilú cég is munkaerőhiánnyal küzd. Ilyenkor szinte valódi verseny alakul ki a munkáltatók között, hogy ki tudja vonzóbban meghirdetni a saját betöltetlen munkaköreit.

A pozíció betöltéséhez szükséges elengedhetetlen készségeket és képességeket mindenképpen tartalmazza a hirdetés, de túlzott elvárásokat semmiképpen ne vázoljunk fel. Ezek elriaszthatják azokat a jelölteket, akik alapvetően tökéletesen megfelelnének a pozícióra és az esetlegesen hiányzó kompetenciáik rövid idő alatt fejleszthetők.

2. lépés: A toborzás csatornáinak meghatározása

A következő lépés a toborzás csatornáinak kiválasztása. Amióta a digitalizáció ennyire áthatja a mindennapokat, a toborzás is jellemzően online történik. Az álláshirdető portálok mellett a közösségi média felületei, a céges karrieroldalak, valamint a HR szolgáltatók és a fejvadász cégek weboldalai is népszerűek.

Minél több platformon toboroz egy cég, annál több jelentkezőre számíthat. Azonban nem minden munkakörnél van erre szükség. Egy HR szolgáltató cég például leveszi az egész toborzási folyamattal járó terhet a munkáltatók válláról. Éppen ezért pontos tanácsokkal tud szolgálni azzal kapcsolatban is, hogy bizonyos munkakörökre hol érdemes keresni a megfelelő jelölteket.

A személyes találkozó a toborzás folyamatában nagyon lényeges lépés
A személyes találkozó a toborzás folyamatában nagyon lényeges lépés

3. lépés: A jelöltek felkeresése és kiválasztása

A toborzási és kiválasztási folyamat első lépése az önéletrajzok begyűjtése, átnézése, értékelése. A HR szolgáltató ebben is a cégek segítségére lesz. Szellemi munkakörök esetében sokszor a következő lépés még a személyes találkozó előtt egy online próbafeladat teljesítése is. Egyes cégek ezt inkább a telefonos/online/személyes interjú után illesztik be a kiválasztási folyamatba. Bármelyik módszert is alkalmazza egy vállalat, a toborzásnak ez egy nagyon elhúzódó pontja is lehet, amit egy külső partner támogatása segíthet lerövidíteni. Ha ez nem lehetséges, akkor is maximálisan támogatni tudja a cég HR szakembereit, így ők tudnak az egyéb feladataikra koncentrálni az akár több hónapig elhúzódó kiválasztás alatt.

Külső partnerek bevonása egyszerűsíti a toborzás folyamatát

Látható, hogy a toborzás valóban nagyon összetett folyamat. Sokszor a cég saját HR osztályának nincs kapacitása az új munkaerő keresésével foglalkozni. Vannak ráadásul olyan speciális helyzetek – pl. külföldi munkaerő kölcsönzése, vagy egyszerre nagyobb létszámú felvétel – amikor mindenképpen javasolt külső segítséget kérni.

A külsős partner lehet munkaerő-közvetítő ügynökség, mint amilyenek a fejvadász és HR tanácsadó cégek, vagy munkaerő-kölcsönző vállalkozás is.

Vannak olyan cégek, amelyek a kiválasztásban segítik a munkáltatókat. Minden olyan feladatot magukra vállalnak, amit a kiválasztás folyamata foglal magában: álláshirdetéseket készítenek, interjúztatnak és általában garanciát vállalnak a felvett munkavállalóra egy bizonyos időintervallumon belül.

A fejvadász cégek is hasonló elven működnek, ők is garantálják, hogy ha az általuk felkutatott munkaerő nem válna be egy bizonyos határidőn belül, keresnek helyette új jelöltet. Ezek a tanácsadó cégek inkább fehérgalléros, azaz szellemi pozíciókra közvetítenek munkavállalókat.

A toborzás nagyon hosszúra is nyúlhat, de a siker érdekében megéri kivárni ezt az időt
A toborzás nagyon hosszúra is nyúlhat, de a siker érdekében megéri kivárni ezt az időt

A munkaerő-kölcsönző cégek kicsit más elven működnek és jellemzően  inkább kékgalléros munkavállalókat közvetítenek, de nem kizárólagosan. 

Rendszerint meghatározott időre “adják át” a munkavállalókat, és a dolgozók nem kerülnek a cég állományába. Speciális esete ennek a külföldi munkaerő foglalkoztatása. Ebben az esetben egy külső HR szolgáltató partner az időigényes, akár 12 hetet is igénybe vevő toborzást teljes egészében lebonyolítja. A cégek munkaköri leírásának megfelelően a HR szolgáltató szűri a jelentkezőket, a gyakorlatuk, végzettségük, nyelvismeretük alapján. Egy szakértő külső partner megbízásával a munkáltató olyan előnyökhöz jut a toborzási folyamat során, amelyre a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet figyelembe véve a korábbi évekhez képest még inkább szüksége van a cégeknek.

A Jobtain 20 éves HR-piaci tapasztalata garanciát és biztonságot jelent a megbízó vállalatoknak. Szolgáltatási portfóliónk fő alkotóeleme a munkaerő-kölcsönzés, amelynek keretében a toborzástól a szerződéskötésen át a bérszámfejtésig minden munkaügyi feladatot magas színvonalon végzünk.

„Minősített foglalkoztatóként” egyre növekvő számban Fülöp-szigeteki munkaerővel is tudjuk támogatni partnercégeinket, a jelentős ukrán és a folyamatosan bővülő belföldi munkavállalói állományunk mellett.

Tapasztalja meg Ön is, milyen egy nagybetűs SZOLGÁLTATÓ-val együttműködni, legyen a partnerünk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!