Ezért válasszon minősített munkaerőkölcsönző céget 2024

A munkaerőkölcsönző cégek belföldi toborzás és harmadik országbeli munkavállalók alkalmazása esetén is kiemelten fontos szerepet töltenek be a munkaerőpiacon. A munkaerőkölcsönzés rugalmas megoldás, különösen akkor, ha egy cég munkaerőigénye ingadozik vagy ideiglenes munkaerőre van szüksége. Válasszon minősített munkaerőkölcsönző céget, ha vállalatának munkaerőigénye keletkezik.

A munkaerőkölcsönzés ingadozó munkaerőigény esetén is megoldás
A munkaerőkölcsönzés ingadozó munkaerőigény esetén is megoldás

A munkaerőkölcsönzés atipikus foglalkoztatási forma

A munkaerőkölcsönzés egy atipikus foglalkoztatási forma, amely eltér a munkajog általános szabályaitól. Ebben a rendszerben három fő szereplő vesz részt. A munkavállaló, a kölcsönbeadó cég és a kölcsönvevő cég: A kölcsönbeadó cég a munkaerőkölcsönző HR partner, aki felkutatja és kiválasztja a munkavállalót, majd saját állományba veszi. Ő felel többek között a munkavállaló munkaügyi és pénzügyi adminisztrációjáért, de akár a szállásoltatásáért is. A HR partner toborzást és folyamatos HR tanácsadást is végez. Harmadik országbeli munkavállalók esetén pedig mentorálja is a külföldi dolgozókat. A munkavállaló a kölcsönbeadó céggel, azaz a munkaerőkölcsönzővel köt szerződést. A harmadik szereplő akölcsönvevő cég, azaz a munkáltató. A munkaerőkölcsönző cég rövidebb idő alatt, széleskörű piaci ismerettel, teljes mértékben a vállalat igényeire szabottan toboroz belföldi és külföldi munkavállalókat a törvényi előírásokat maximálisan betartva kékgalléros és fehérgalléros pozíciókba egyaránt.

Mi a különbség a saját és a kölcsönzött munkavállalók között?

Az állandó alkalmazott és a kölcsönzött dolgozó közötti különbségek fontosak, és érdemes megérteni őket. Az állandó alkalmazott a cégnél hosszú távú munkaviszonyban dolgozik. A munkáltató közvetlenül alkalmazza, és a munkavállaló az adott vállalat állományához tartozik. Az állandó alkalmazott része a vállalatnak, és a munkáltatói jogokat közvetlenül gyakorolja. A kölcsönzött dolgozó a munkaerőkölcsönző cég alkalmazottja, de a munkát a kölcsönvevő cég területén végzi. A kölcsönbeadó cég gyakorolja a munkáltatói jogokat, és a kölcsönzött dolgozó nem része a kölcsönvevő cég állományának. Rugalmasabb megoldás, különösen akkor, ha ingadozik a munkaerőigény vagy ideiglenes munkaerőre van szükség. A munkaerőkölcsönzés nem csak belföldi, hanem külföldi dolgozók kölcsönzését is jelenti, természetesen szigorúan szabályozott keretek között. 

Munkaerőkölcsönzés esetén a munkavállaló nem kerül a cég állományába
Munkaerőkölcsönzés esetén a munkavállaló nem kerül a cég állományába

A profi HR partner hosszútávon is megbízható

A hazai piacon jelenleg tapasztalható munkaerőhiánnyal egyre jobban fókuszba került a munkaerőkölcsönzés. A piacon számos profi, megfelelő tapasztalattal bíró munkaerőkölcsönző cég működik. A megfelelő HR partner kiválasztása azonban nem egyszerű. Ugyanis a munkaerőkölcsönzés iránti fokozódó igény, magával hozta olyan munkaerőkölcsönző cégek megjelenését is, amelyek nem feltétlenül a szabályozott működést tekintik elsődlegesnek.

Az ideális munkaerőkölcsönző partner folyamatosan rendelkezésre áll
Az ideális munkaerőkölcsönző partner folyamatosan rendelkezésre áll

Az ideális HR partner kiválasztásához érdemes figyelembe venni néhány fontos szempontot. A kiválasztott munkaerőkölcsönző cégnek minden kölcsönzött dolgozót be kell jelentenie a hatóságok felé, és időben rendeznie az adókat és járulékokat. Fontos, hogy ezeket a kötelezettségeket mindig betartsák. Előnyös, ha a leendő HR parnternek kiterjedt kapcsolatrendszere van, és hatékony toborzási módszerekkel dolgozik. A cég és a munkatársak többéves tapasztalata, megbízhatósága a profi és hatékony munkavégzés záloga. HR partner választásakor érdemes utánajárni referenciáinak, adósbesorolásának és nyilvántartásban való jelenlétének. Az ideális munkaerőkölcsönző cég továbbá nemcsak átvállalja az adminisztrációs feladatokat, hanem költségkímélő és rugalmas megoldást is nyújt a vállalat számára. A cég szakértelme és tisztességes jelenléte a piacon kulcsfontosságú. Fontos, hogy a választott partner hosszú távon is megbízható legyen.

A munkaerőkölcsönzés szabályai szigorúak

A munkaerőkölcsönzés szigorúan szabályozott terület, és mind a munkaerőkölcsönző cégnek, mind a kölcsönvevőnek be kell tartania a jogszabályokat és feltételeket. Azoknak a cégeknek, akik munkavállalók kölcsönzésével foglalkoznakszámos engedélyt be kell szerezniük és a törvényi előírásoknak megfelelni. A munkaerőkölcsönzési tevékenység nyilvántartásba vételét és folytatásának feltételeit kormányrendelet szabályozza.A munka törvénykönyve pedig külön is meghatározza a munkaerőkölcsönzés fogalmát és szabályait. Emellett többek között megfogalmazza azt is, mi minősül munkaerőkölcsönzésnek. További fontos előírás, hogy a munkaerőkölcsönzés során mind a kölcsönbeadó, mind a kölcsönvevő közötti szerződést írásba kell foglalni. A szerződés tartalmazza a lényeges feltételeket és a munkáltatói jogkör megosztását. A munkavállaló és a kölcsönbeadó közötti szerződésre is vonatkoznak kötelező előírások. Például szerepelnie kell benne, hogy a munkaszerződés kölcsönzés céljából jön létre, de fontos eleme az alapbér, valamint a munkavégzés jellegének feltüntetése is.

Munkaerőkölcsönzés során a megállapodást írásos szerződésbe kell foglalni
Munkaerőkölcsönzés során a megállapodást írásos szerződésbe kell foglalni

Mit jelent a minősített munkaerőkölcsönzés?

A munkaerőkölcsönző cégek ismerik a külföldi munkaerő szokásait, motivációját, segítenek nekik a beilleszkedésben. A minősített munkaerőkölcsönző olyan magyar kölcsönző cégeket jelent, amelyek speciális engedélyt kaptak a magyar kormánytól. Ezek a cégek egyszerűbben, gyorsított eljárásban és nagy létszámban tudnak külföldi munkavállalókat behozni bizonyos országokból, természetesen a jogszabályban meghatározott feltételeket betartva. Külföldről munkaerőt behozni ugyanis nagyon sok ismeretet és tapasztalatot igényel. Egy profi, minősített munkaerőkölcsönző cég a folyamatot teljes egészében kezeli, erőforrásait erre összpontosítja, így a partnercégnek már csak a betanítással kell foglalkoznia. 

A minősített munkaerőkölcsönzés előnyei

A minősített HR szolgáltatók segíthetnek gyorsabban és hatékonyabban behozni a külföldi munkaerőt. A minősített munkaerőkölcsönző cégeknek speciális engedélyt kell szerezniük. Ehhez számos törvényi előírásnak kell megfelelniük. A minősített munkaerőkölcsönző cégek olyan országokból toborozhatnak munkavállalókat, amelyeket a magyar kormány kijelölt. A minősített munkaerőkölcsönző cégek átvállalják a toborzást és az adminisztratív feladatokat, partnerek a szállásoltatásban és mentorálásában egyaránt. A minősített cégeknek megbízható üzleti háttérrel kell rendelkezniük. Hivatalosan csak minősített munkaerőkölcsönző cégek toborozhatnak EU-n kívül munkavállalókat a hazai hiányszakmákra is. Tehát alapfeltétel, hogy minősített munkaerőkölcsönző cég közvetíthet például Fülöp-szigeteki munkavállalókat is.  Aminősített munkaerőkölcsönzésnekszámos előnye van:gyors és hatékony toborzás, költségkímélőbb megoldás a saját toborzással szemben, kiterjedt kapcsolatrendszer, egyszerűbb adminisztráció a munkáltató számára. 

A Jobtainnél teljes egészében lebonyolítjuk a toborzást, és minden kapcsolódó folyamatot és teendőt átvállalunk partnereinktől. Magyar, harmadik országbeli és ukrán munkaerő-kölcsönzéssel- és közvetítéssel foglalkozunk, fizikai és szellemi pozíciókra egyaránt. Vegye fel velünk a kapcsolatot, tanácsadóink minden munkaerőkölcsönzéssel kapcsolatos kérdésben rendelkezésére állnak!

Üzleti kapcsolatfelvétel

Amennyiben az Ön vállalatának munkaerőre van szüksége, töltse ki űrlapunkat!

Ha állást keres, kattintson ide!