A nyári szabadságok ütemezése kihívást jelenthet a cégeknek

HR szempontból minden évben kihívást jelent szellemi és fizikai munkakörökben is a nyári szabadságok kiadása. Különösen igaz ez akkor, ha egy gyár például nem tervez nyári leállást.  A diákmunkások alkalmazása ilyenkor megoldás lehet, de valójában a szabadságok megfelelő ütemezése a kulcs.

A nyári szabadságot mindenki várja, a cégeknek azonban meg kell oldani a helyettesítéseket
A nyári szabadságot mindenki várja, a cégeknek azonban meg kell oldani a helyettesítéseket

Kötelező kiadni 14 egybefüggő szabadnapot, ha nincs ettől eltérő megállapodás

Magyarországon a Munka Törvénykönyve által előírt szabályok vonatkoznak a szabadságok kiadása során a cégek saját állományában dolgozókra és a kölcsönzött munkaerőre, köztük a külföldiekre is. A hazánkba dolgozó külföldiek is kihasználják a szabadságukat és aktívan töltik a pihenőnapokat.

A munkáltató nem tehet különbséget a szabadságok kiadása során annak alapján, hogy ki és milyen foglalkoztatási formában dolgozik a vállalatnál. Az alapszabadság mértéke 20 nap, ez minden alkalmazottnak alanyi jogon jár. Ehhez adódnak hozzá a pótszabadságok, amelyek a munkavállaló életkori, családi vagy munkavégzési körülményeitől függően változnak.

Kivételt képez ez alól a megbízási jogviszony, vagy az egyszerűsített foglalkoztatás. Ezekre nem vonatkozik a szabadságolási kötelezettség. A munkáltató a szabadnapok 75%-a felett rendelkezik. A törvény azonban kimondja, hogy évente 7 napot legfeljebb két részletben köteles kiadni a munkavállaló által kért időpontban.

Továbbá évente egy alkalommal 14 egybefüggő napra mentességet kell biztosítania a munkavégzés alól, abban az esetben, ha másképp nem állapodik meg a munkáltató és a dolgozó a munkaszerződésben. 

A gyártósorok nem állhatnak le nyáron sem, a működést biztosítani kell
A gyártósorok nem állhatnak le nyáron sem, a működést biztosítani kell

Bevett gyakorlat, hogy nyáron diákmunkásokat alkalmaznak a gyárak

A nyári szabadság tervezésekor a HR osztály számára a legnagyobb kihívás az ütemezés. A vállalat működését és a gördülékeny munkavégzést biztosítani kell a nyári időszakban is. Gyári munkák, fizikai pozíciók esetén a szabadságolások összehangolása során a legfontosabb, hogy minden munkafázisban és munkasoron legyen elegendő számú munkavállaló a biztonságos és megfelelő munkavégzéshez.

A cégek sokszor diákmunkásokat is alkalmaznak a nyári időszakban, ez nagyban megkönnyíti a szabadságok kiadását is. Szellemi pozíciók esetén pedig a legfontosabb, hogy minden munkatársnak legyen egy helyettese. Így a vezetők a szabadságok ütemezésekor figyelembe tudják venni, hogy minden munkakörnek legyen felelőse a nyári távollétek alatt is.

A Magyarországon dolgozó külföldiek szívesen járják be hazánkat kerékpárral
A Magyarországon dolgozó külföldiek szívesen járják be hazánkat kerékpárral

Az itt dolgozó külföldiek aktív pihenéssel töltik a szabadságukat

A hazánkba érkező külföldiek számára elsőre szokatlan az a törvényi előírás, hogy nálunk nem lehet „összegyűjteni” a szabadságot. Míg néhány európai és ázsiai vagy arab országban erre még megvan a lehetőség és általában a saját hazájukban is, addig a magyar törvények nem teszik lehetővé a szabadsághalmozást.

Ami még kiemelten fontos esetükben és fel kell rá hívni a figyelmüket, hogy a hosszabb szabadságuk alatt sem vállalhatnak alkalmi munkát, az ő munkavállalási engedélyük kizárólag az adott céghez, az adott munkára vonatkozik. A hazánkban dolgozó külföldi munkavállalók is szívesen töltik aktívan a hosszabb szabadságukat.

A harmadik országbeli munkavállalókra jellemző, hogy országon belül kirándulnak, utaznak, kerékpároznak, megismerik Magyarország nevezetességeit. Sőt Európa többi országába is szívesen ellátogatnak. Az kevésbé jellemző, hogy hazautaznának a családjukhoz a magas repülőjegyárak miatt.

Üzleti kapcsolatfelvétel

Amennyiben az Ön vállalatának munkaerőre van szüksége, töltse ki űrlapunkat!

Ha állást keres, kattintson ide!