Jobtain munkaerő - kölcsönző bemutatja: Így írj jó önéletrajzot könnyedén

Önéletrajzot kérnek a munkához? Neked most már ez sem fog gondot okozni!

Jobtain munkaerő - kölcsönző bemutatja: Önéletrajz írás alapjai

Mi az önéletrajz és miért jó?

Az önéletrajz egy olyan formázott szöveges dokumentum, melyben bemutatod, az életed legfontosabb eseményeit, a személyes adataidat, a korábbi iskolai előéletedet, szaktudásodat, munkatapasztalataidat. Az önéletrajz célja, hogy bemutasd az erősségeidet, miben vagy jó, így a leendő munkaadó látja majd, miért jár jól, ha Téged alkalmaz.

 

Hogyan készítsd el az önéletrajzodat?

Korábbi bejegyzésünkben, a szövegszerkesztés alapjaiban már bemutattuk, hogyan tudod a legegyszerűbb formázásokat elkészíteni. Csupán ezt a tudást kell alkalmaznod az önéletrajz készítésében. Nagyon fontos, hogy egyszerű, letisztult, könnyen átlátható formát használj, kerüld a túl sok színt, a túl sokféle betűtípust és betűméretet. A bal felső sarokban a névtelen dokumentum helyére írd be a fájl nevének a nevedet és azt, hogy önéletrajz. Például így: Példa Béla önéletrajz. Az üres lap tetejére írd fel PÉLDA BÉLA ÖNÉLETRAJZ.

 

Személyes adatok

Ezután új sorban mindig a személyes adataidat add meg: nevedet, telefonszámodat, email címedet, lakóhelyedet a legfontosabb feltüntetni.

Így nézzen ki:

A Jobtain munkaerő - kölcsönző segít elkészíteni az önéletrajzod

Iskolai végzettség

A személyes adatok után az iskolai végzettség megadása következik. Írd le, hogy milyen iskolákban tanultál, mettől-meddig. Itt írd le azt is, ha valahol szakmai képzésen vettél részt, milyen tudást szereztél meg. Ez így nézzen ki:

Sajátítsd el az önéletrajz készítésének alapjait a Jobtain munkaerő - kölcsönzővel

Szaktudás

Az iskolai végzettség után a szaktudásod kiemelése a cél, miben és mennyi ideig szereztél tapasztalatot, mi az, amihez értesz.

Önéletrajz készítése egyszerűen

Ide minden hasznos információt és munkát tölts fel, ami az álláshoz kapcsolódik, amire jelentkezni szeretnél. Tehát ha targoncásnak jelentkezel minden korábbi targoncás munkádat tölts fel, hogy lássák a leendő munkaadók, mennyit kezelted már a targoncát, rutinos vagyunk ebben az állásban.

 

Egyéb készségek

Az önéletrajz zárásaként feltüntethetsz néhány egyéb készséget, amit érdemes lehet a munkához még kiemelni. Ezek olyan dolgok, amik valami plusz információt mondanak el rólad, például hogy szorgalmas vagy, segítőkész, becsületes, de ide írhatod azt is, hogy nem okoz gondot, ha egész nap ugyanazt a feladatot kell csinálnod, vagy épp ellenkezőleg, többféle feladatokat szeretsz egy nap csinálni. Így tüntesd fel ezeket: 

Az önéletrajz írás alapjai

Kép csatolása

Lényegében már kész vagy az önéletrajzoddal, ám még egy fontos dolog van, amit meg kell tenni, hogy az önéletrajz tökéletes legyen. Csatolnod kell egy képet magadról, így az önéletrajz közvetlenebb, személyesebb lesz. Ezt úgy tudod megtenni, hogy rákattintasz arra a jelre a szerkesztő tetején a jelek között, ami egy sötét háttér előtt két hegyet ábrázol. Itt feltöltheted a képedet, vagy kiválaszthatod a Google Drive-ba már korábban feltöltött képeid közül, amit szeretnél. 

Érdemes a képet az önéletrajz jobb oldalára rakni, a személyes adatok mellé. Kattints a képre, és igazítsd a képet a négy vonalkából álló jelekkel jobb oldalra. Végül kattints a képre az egered jobb gombjával, majd a szöveg körbefuttatása gombra. És máris szépen elhelyezted a képedet.

Önéletrajz írás segédlet

Ha ezeket a minta szerint szépen összegyűjtötted, akkor kész is vagy az önéletrajzzal. Ezután kattints a Fájl szövegre, ott le fog nyílni egy lista. Ott kattints a Letöltés másként szövegre, ahol megint egy listát kapsz arról,hogy milyen formátumban szeretnéd letölteni az anyagodat. Itt érdemes a PDF-dokumentum formát választani, ekkor a program letölti Neked az elkészült önéletrajzot, amit küldhetsz a munkaadóknak.

Ha ezeket a legfontosabb információkat egy egyszerű formázással elkészíted egy szöveges dokumentumba, akkor már egy jó önéletrajzod lesz a munkaadók fel. Készítsd el a sajátodat te is, ha pedig kérdésed van, hozzászólásban tedd fel őket, és mi válaszolunk rá. Ha pedig szeretnél többet tudni a Google lehetőségeiről, akkor olvasd el a többi posztunkat is, melyben a Google többi termékét mutatjuk be.

Tanulj velünk