Táppénz karantén idején

Koronavírus – Táppénzzel kapcsolatos kérdések

Táppénz és betegellátás a vészhelyzet alatt

Táppénz kiállítása koronavírus idején

A táppénz megállapításában nincs változás: a háziorvos, házi gyermekorvos, esetleg szakorvos adhat ki igazolást. Táppénzkor valamivel több, mint a fizetésed felét kapod (60%), ha legalább 730 napja folyamatosan biztosítva vagy. A fizetésed pontosan felét (50%) pedig akkor, ha nincs meg a 2 év biztosításban töltött idő, vagy időközben kórházi ellátást kaptál.

Alapesetben, ha valamilyen tartósabb betegség miatt kényszerülsz otthon maradni, akkor az orvos kéthetente adja ki az új táppénzes papírt, de most, a koronavírus miatti veszélyhelyzetben, havi igazolást ad. Tehát egy hónapban egyszer meg kell jelenni az orvosnál!

Kódok táppénzhez

Normál körülmények között a táppénzedet igazoló orvosnak különféle kódok közül kell választania, ami szerint igazolhatja, hogy miért nem tudsz dolgozni:

 • 1-es kód: üzemi baleset
 • 2-es kód: foglalkozási megbetegedés
 • 3-as kód: közúti baleset
 • 4-es kód: egyéb baleset
 • 5-ös kód: beteg gyermek ápolása
 • 6-os kód: terhesség-szülés miatti keresőképtelenség
 • 7-es kód: közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltás, hatósági elkülönítés
 • 8-as kód: egyéb keresőképtelenség
 • 9-es kód: veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség

Táppénz koronavírusos tünetekkel vagy anélkül

Ha nincs tüneted, de hatósági utasításra karanténban kell lenned

A hatóságok kötelezhetnek arra, hogy maradj otthon vagy menj korházba, hogy megfigyelhessenek (például ha koronavírussal fertőzött emberrel találkoztál). Ezt hívják karanténnak. Ebben az esetben nem jár betegszabadság, de “7”-es kóddal táppénzre mehetsz (“közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltás, hatósági elkülönítés”). 

Járványügyi zárlat (kijárási tilalom)

Ha az állam az mondja, hogy bizonyos városokban lakók nem mozdulhatnak ki, azt járványügyi zárlatnak, vagy - hétköznapibb elnevezéssel - kijárási tilalomnak hívják. Ilyenkor is “7”-es kóddal mehetsz táppénzre.

Ilyenkor a hatóság küldi a határozatot a háziorvosodnak, aki erre hivatkozva tud táppénzre kiírni. Az által, hogy az orvos kiadta Neked a “7”-es kódos táppénzes papírt azzal le van igazolva, hogy hatóságilag elrendelt karanténban tartózkodtál. (Ez igaz abban az esetben is ha csak Téged szólítanak fel, hogy legyél karanténban. A hatóság küldi az igazolást a háziorvosodnak, aki ki fogja állítani a táppénzes papírod.)

Hogyan tudod eljuttatni a táppénzes papírodat?

A koronavírusra való tekintettel lehetőség van a táppénzes papírt elektronikus levélben (e-mailben) elküldeni és mi ezt is javasoljuk, hiszen ha nem vagy beteg, akkor azért ne menj személyesen leadni (vagy postára), nehogy megfertőződj. Ha pedig még beteg vagy, akkor azért ne mozdulj ki, hogy, nehogy megfertőzz másokat.

Fényképezd le inkább a táppénzes papírodat a telefonod segítségével. Ezek után írj egy papírt akár kézzel, amin a következő szerepel: “A másolat mindenben megegyezik az eredetivel”. Ne felejtsd el aláírni! Ezt is fényképezd le és csatold a nekünk címzett e-mailhez. (Ha nem tudod, hogy kell fényképet csatolni az e-mailedhez, egy korábbi bejegyzésünkben találsz segítséget.)

Küldd a leveled a Jobtain kapcsolattartódnak vagy az ugyfelszolgalat@jobtain.hu email címre.

FONTOS: Ha megszűnt a veszélyhelyzet, le kell adnod az eredeti orvosi igazolásokat, ezért jól őrizd meg őket!!! 

Reméljük, kis összefoglalónk révén hasznos információkkal lettél gazdagabb. A Jobtain csapata igyekszik ezekben a vészterhes időkben is mindenben az álláskeresők és munkavállalók segítségére lenni. Vigyázzunk egymásra!

Hasznos információk

2 hozzászólás “Koronavírus – Táppénzzel kapcsolatos kérdések” témában

 1. Pingback: Táppénz kérdések? A Jobtain válaszol - milliolap.hu

 2. Pingback: Álláslehetőség hasznos információkkal - milliolap.hu

Vélemény, hozzászólás?