A Jobtain munkaerő - kölcsönző bemutatja: Google Táblázatok kezelése lépésről - lépésre

Készíts táblázatot egyszerűen!

Google táblázatok használata egyszerűen - Jobtain

Korábbi blogunkban bemutattuk, hogyan használhatod egy Gmail regisztráció után a Google Drive rendszerét, mennyi adatot, és hogyan tárolhatsz rajta. A Google alkalmazásai azért is nagyszerűek, mert nincs szükség rá, hogy megvedd a drága számítógépes irodai programokat tartalmazó csomagot, amivel tudsz szöveget szerkeszteni, táblázatokat készíteni. A Google-nek, nem csak szövegszerkesztője van saját, hanem táblázatkezelője is, ezt Google Táblázatnak nevezi. Mi, a Jobtain munkaerő-kölcsönző munkatársai most ennek a használatát szeretnénk neked bemutatni.

 

Miért használd a Google Táblázatokat?

A Google táblázatok nem csak az irodában, szellemi munkát végzőknek hasznos, az egyszerű, hétköznapi életben Te is hasznát veheted. Vezetheted itt a havi kiadásaidat, mennyit költöttél számlák befizetésére, élelmiszerre, ruhákra, játékokra, szórakozásra, stb. Így könnyen nyomon követhetheted akár, hogy hol csúszik meg a havi kiadásod, mennyi pénzből tudsz kijönni egy hónapban. Készíthetsz a táblázatokban egy bevásárló listát, miből mennyit szeretnél vásárolni, így ha odaérsz a boltba, akkor tudod magadat a listához tartani és nem veszel meg mindent, amit pluszban még meglátsz. Belerakhatod táblába a receptjeidet, így könnyen átláthatod, miből mennyit kell az ételbe rakni. Ha esetleg többféle gyógyszert szedsz, bizonyára szenvedsz attól, hogy van, amiket nem lehet egyszerre bevenni:  van, amit reggel, van, amit délben és van, amit este kell. Hogy ne felejtsd el, mikor mit és főleg,hogy mennyit, készíthetsz egy táblázatot, amibe ezeket beleírhatjuk, majd kirakhatod a konyhaszekrényre vagy a hűtőre.

Így kezdj neki...

A  Google Drive-ba belépve, + Új gombra kattintva tudsz létrehozni Google Táblázatot. Ha megnyitottad, akkor itt is az elsődleges feladatod, hogy nevet adj neki. Ezt bal oldalon fent tudod beírni, ahova az van írva, hogy Névtelen táblázat. Ezt a szöveges dokumentumhoz hasonlóan írd át bármire, aminek el szeretnéd nevezni a fájlt. Egy üres táblázatot látsz magad előtt.

Google táblázatok alapok

Alapfogalmak

Mielőtt a szerkesztésbe belekezdenél, tisztázzunk néhány alapfogalmat.

  • Táblázat: A táblázatot oszlopok és sorok alkotják.
  • Oszlop: A táblázatban betűvel jelölve különülnek el egymástól az oszlopok, pl., A, B, C, D, stb.
  • Sor: A táblázatban számokkal jelölve különülnek el egymástól az sorok, pl., 1, 2, 3, 4, stb.
  • Cella: az oszlopok és sorok közös része, metszete. Ez a táblázat legkisebb eleme, ez tartalmazza az adatokat.
  • Függvények: a függvények előre elmentett számítási módszerek, képletek, melyek segítségével könnyebben tudsz számításokat végezni, pl összeadás, átlagszámítás, stb.
  • Szum: összeadást jelent.

 

Adatok feltöltése a táblázatba

Képzeld el, hogy a havi kiadásaidat szeretnéd egy táblázatba összegyűjteni, hogy kiszámolhasd mekkora minimális fizetésre van szükséged ahhoz, hogy ne költs többet, mint amiből meg tudnál élni egy hónapban. Lépj az A1-es cellába, és írd bele, hogy erre költöttem, majd lépj a B1-es cellába, és írd bele, hogy összeg Ft-ban. Aztán menj az A2-es cellába, és írjj bele egy dolgot, amire költöttél, pl. ruha, a B2-es cellába, hogy abban a hónapban mennyit költöttél ruhára, pl. 10 000 Ft. Aztán az A3-as cellába írj egy másik dolgot, amire szintén költöttél, pl. élelmiszer, a B3-as cellába pedig, hogy mennyit költöttél rá, például 30 000 Ft. Oldalt láthatod, hogyan fog ez kinézni.

Google táblázatok adatok feltöltése
Google táblázatok adatbevitel

Ezután szépen minden tételt vigyél fel, amire költöttél az A oszlopba, és mindenhez mellé, hogy mennyit költöttél rá a B oszlopba. Ha készen vagy, akkor egy egyszerű összeadás segítségével ki tudod számolni, hogy mennyit költöttél összesen abban a  hónapban. Ezt úgy csináld, hogy belelépsz az A oszlopba a következő üres cellába, és írd bele, hogy összesen, majd a B oszlopba kattints mellé a cellába, és kattints rá az utolsó jelre, a szimbólumok sorában. 

Ez a függvények jele. Ha rákattintasz a jelre, akkor egy lista nyílik meg, az első elem a szum, vagyis összegzés. Ha erre kattintasz, akkor megjelenik a cellában, hogy mit szeretnél csinálni, ezután csak egérrel ki kell jelölnöd azokat a sorokat, amit össze szeretnél adni. Ezt úgy teheted meg, ha rákattintasz az egyik cellára, majd folyamatosan lefelé húzod, amíg mindent ki nem jelöltél, amit össze akartál adni. Ha kész, akkony nyomj egy entert és a program már számolja is az összeget. Így könnyedén számon tudod tartani a havi kiadásaidat. 

 

Táblázat formázása

Egy-két egyszerű formázás, segíthet átláthatóbbá tenni a táblázatodat. A félkövér, dőlt és aláhúzott forma, a betűméret, betűtípus, amit már megtanultál a szövegszerkesztésnél, az itt is bármikor könnyedén alkalmazható. Ám van pár olyan, amit kifejezetten táblázatokra tudsz alkalmazni. Ilyen a szegélyezés és a mintázat.

Szegély

Amikor a táblázatodra nézel, látod a program által használt kereteket, bár elég haloványan, de ez a nyomtatásnál egyáltalán nem látszik. Ahhoz, hogy ezeket láthatóvá tegyük, szegélyezést kell használnod. Ez azt jelenti,hogy a táblázatnak lesz egy erős, jól elhatárolt kerete, ami tetszőleges színű lehet, illetve a cellákat is elkülöníti egymástól. Hogy tegyél keretet a táblázatra? Először is jelöld ki a teljes területet, amit be szeretnél formázni, majd rákattintasz arra a szimbólumra, ami úgy néz ki mint egy mini táblázat. Ez a felső sorban van, középtájt. Ha odahúzod az egeret ki is írja, hogy szegélyek. Ha rákattintasz, lehetőségek jönnek fel, hova szeretnél vonalat rakni, nem muszáj az egész táblázatot keretezned, kiválaszthatod a neked megfelelőt.

Mintázat

Ha színesre szeretnéd, azt is itt állíthatod be, van egy ceruza jel a lenyíló listában, arra kattintva megadhatsz bármilyen színt. A mintázat azt jelenti, hogy kiszínezed a számítógépen a cella hátterét. Ezt a táblázat szegélyező kép mellett balra találod, egy festékes vödör jel, amit mintha kiborított volna valaki. Ha kijelölted a színezni kívánt cellákat, és erre a jelre kattintasz, akkor kiválaszthatod a cella vagy cellák színét.

Számformátum

Az utolsó egyszerű formázás, az átláthatóságot segíti, amit érdemes megtanulni. Ha számokat írsz a táblázatba, akkor a program nem tagolja ezresekre automatikusan a könnyebb kiolvashatóság kedvéért, így ezt be kell állítanod külön. Jelöld ki azokat a cellákat, amelyekbe számot írtál, majd kattints rá arra a jelre fent, amibe 123 van írva, és van mellette egy lefelé mutató nyilacska. Itt kell átállítanod szám formátumra a cellákat. Ilyenkor automatikusan tizedesjegyeket is rak a számok mögé, a minél pontosabb eredmény kiszámolásáért. Ez inkább a munkahelyi használathoz nyújt segítséget, Neked az egyszerű, házi használatra erre nincs igazából szükséged. 

Ezt úgy tudod kivenni, hogy arra a jelre kattintasz, ami az előbb használt számoktól balra található a képernyő felső részén, és úgy néz ki, hogy van egy .0 és egy a 0 felé mutató kis nyíl gomb. Ha ráhúod az egeret ki is írja, hogy a tizedeshelyek számának csökkentése. Ne felejtsd el kijelölni a kattintás előtt a számokat tartalmazó cellákat. Majd addig kattints (alapesetben kettőt), amíg el nem tűnik minden szám a vessző után. A végeredményt oldalt látod.

Google táblázatok számok formázása

Ha a számok mögé szöveget is írsz, akkor nem alkalmazható ez a formázás, illetve a program nem tudja összeadni a számokat, mert nem tudja számként értelmezni őket. Ha pl. dkg-ban szeretnénk adatot felvinni, és azt szeretnénk, hogy a program magától számoljon, akkor a dkg szöveget a mellette található cellába írd be.

A legfontosabb dolgokat már megtanultad, így már egyszerűen tudod használni a Google Táblázatát. Próbáld ki Te is, ha pedig kérdésed van, hozzászólásban tedd fel őket, és mi válaszolunk rá. Reméljük, hogy örömed leled majd ennek, ha pedig szeretnél többet tudni a Google lehetőségeiről, akkor olvasd el a többi posztunkat is, melyben a Google többi termékének előnyeit mutatjuk be.

Tanulj velünk