A Google szövegszerkesztőjének használata

Szövegszerkesztés az alapoktól

A Google táblázatok használatának alapjai

Másik blogunkban már bemutattuk, hogyan használhatod egy Gmail regisztráció után a Google Drive rendszerét, mennyi adatot, és hogyan tárolhatsz rajta. A Google programjai (alkalmazásai) azért is nagyszerűek, mert nincs szükség arra, hogy megvedd a drága számítógépes irodai programokat tartalmazó csomagot, amivel tudsz szöveget szerkeszteni, táblázatokat készíteni, stb. A Google-nek van saját szövegszerkesztője, ezt Google Dokumentumoknak nevezi. A használata nagyon egyszerű, és bármelyik fizetős programmal összehasonlítva ugyanazokat a lehetőségeket meg tudjuk csinálni rajta. A Jobtain munkaerő-kölcsönző most megtanítja Neked a szövegszerkesztés alapjait.

 

Így kezdjünk neki...

A  Google Drive-ba belépve, + Új  gombra kattintva tudunk létrehozni Google Dokumentumot. Ha megnyitottad (lent látod, hogy fog kinézni az program), akkor elsőként mindenképp adj nevet a dokumentumnak. Ezt bal oldalon fent tudod beírni, ahova az van írva, hogy Névtelen dokumentum. Ezt írd át bármire, aminek el szeretnéd nevezni a dokumentumot (fájlt).

 

 

A Google szövegszerkesztő alapjai

 

Később ezzel a névvel tudod visszakeresni, így olyan nevet válassz, ami kellően kifejezi a dokumentum tartalmát. Ha például kimásoltál magadnak az internetről érdekes álláslehetőségeket, hogy később vissza tudd keresni őket, akkor adhatsz olyan nevet a dokumentumnak, hogy  Érdekes állások az internetről.  Ezek után az üres lapra gépeld be a szöveget, amit szeretnél későbbre megőrizni. Ha a szöveget megírtad, akkor kezdődhet a formázás.

 

Mik azok a legegyszerűbb formázási lehetőségek, amiket érdemes tudnod?

Tanulj meg néhány egyszerű formázási módszert. Amikor begépeltél egy szöveget, akkor abban semmilyen formázást nem használtál, minden része úgy néz ki, ahogy a program alapból használja: egyszerű Arial betűtípus, 11-es betűméret, balra zárt szöveg stílus, vagyis, a szövegünk hossza, mindig bal oldalt kezdődik ugyanott, de jobb oldalt eltér a szöveg befejezése, mert ha a következő szó nem fér ki, akkor a szerkesztő automatikusan új sorba helyezi át. A begépelt szövegben nem lesz megvastagított betű, sem aláhúzott szöveg, ha szeretnénk kiemelni valamit, akkor ezeket nekünk kell beállítani (a fenti képen, a harmadik sorban láthatod azokat a jeleket és lehetőségeket, amikről a továbbiakban szó lesz).

Betűtípus

Kezdd a betűtípussal. Kedved, tetszésed szerint választhatsz a szövegednek betűtípust. Ezt annál a résznél teheted meg a Google Dokumentumokban, ahol azt látod alap beállításnak, hogy Arial, majd van mellette egy kis lefelé mutató nyilacska. Ha a nyilacskára kattintunk, akkor számos lehetőség jelenik meg és kiválaszthatjuk a nekünk tetszőt. Oldalt látsz pár példát a formázásra. Némelyik betűtípus hasonlít a másikra, de mindegyiknél vannak azért apróbb vagy észrevehetőbb különbségek.

Google táblázatok használata - betűtípusok

Betűméret

Hogyan kell betűméretet beállítani a Google táblázatokban?

Azt is láthatod, hogy van amelyik jobban, van, amelyik rosszabbul olvasható az alap betűméretben, így azt is szabadon állíthatod, ahogy neked a legkényelmesebb a szöveg olvasása. Ezt a betűtípus mellett található 11-es számnál teheted meg, ott is a kis nyilacskára kattintva egy listát kapsz, és ott kiválaszthatod a neked tetszőt. Itt is látod a mintákat oldalt. Ha valamit kiemelnél a szövegben, például az önéletrajzodban a Szakmai tapasztalatok részt szeretnéd elkülöníteni, akkor tedd nagyobb betűméretre mint a szöveg többi része. Így a szöveged áttekintetőbb lesz, egyből látja mindenki, hogy miről fog szólni az a rész, amiben a Szakmai tapasztalatok cím alatt írni akarsz. 

Betűstílus

Már tudsz állítani betűtípust és betűméretet, de ha szeretnél valami fontosabb dolgot kiemelni a szövegben, akkor arra is van három opció. A betűméret állítás mellett láthatsz egy B, I és U betűket. Ezek angol kezdőbetűkből jönnek. Ha a szövegben kijelölsz egy szót vagy mondatot, majd ezekre a gombokra kattintasz, akkor a szöveget olyan stílusra állítja a program, amilyenre szeretnéd.

Google táblázatok betűstílusai

Betűszín

Google dokumentumok betűszínei

Lehetőséged van nem csak vastagítani, dönteni vagy aláhúzni a szöveget, hogy figyelemfelkeltőbb legyen egy rész, hanem használhatsz színeket is hozzá. Egy nagy A betű jelzi a betűszínt, mely minden programban automatikusan fekete, de ha rákattintasz a színek bármelyike tetszőlegesen beállítható, ahogy oldalt láthatod te is. Nem csak egész szót tudsz átszínezni, hanem akár egy betű színe is lehet eltérő a többitől. 

Szövegkiemelő

Az A betű mellett egy furcsa jelet láthatsz, ez egy szövegkiemelőt akar ábrázolni. Úgy működik, mint egy hagyományos szövegkiemelő filc, amivel azért szokás részeket kiemelni például egy tankönyvben, hogy később is jól látható legyen a szövegben, mi az a kulcsfontosságú rész, amit mindenképp tudni kell.

Google dokumentumok szövegkiemelései

Kép beszúrása

A következő jel, ami szintén színesítheti a szöveged, a képek beszúrása. Azt a jelet keresd, ahol egy sötét, szürke négyzetben van két hegy. Ha erre kattintasz, akkor feltöltheted a képet, amit használni szeretnél a számítógépről vagy kiválaszthatod a Drive-ba már korábban feltöltött képeid közül bármelyiket.

Kép beillesztése a Google dokumentumokban

Szövegigazítás

Ahogy korábban már említettük, formázhatod azt is, hogy a szöveg melyik irányba legyen egységes. Ezt felső sorban, a jelek között a négyféle vonalkás képek jelzik. A szöveg formázása így néz ki, ha ezeket változtatod:

“Mi, a Jobtain csapata, közel 15 éve azért dolgozunk azért, hogy törvényesen bejelentett munkahelyeket biztosítsunk alapfokú, középfokú és szakmai végzettséggel rendelkező dolgozni vágyóknak, akár tapasztalat nélkül is.

Partnereink többsége világhírű vállalat, ahol nem kell attól tartanod, hogy a munkahelyed egyszer csak megszűnik, vagy hogy ne kapnád meg időben és pontosan (a túlórákat is beleértve) a jól megérdemelt fizetésedet.

Ezek a cégek már tudják, hogy dolgozóik kulcsfontosságú szerepet játszanak sikereikben, így megbecsülésükre kiemelt figyelmet fordítanak: bónuszokkal, előrelépési és szakmai képzési lehetőségekkel, sok helyen pedig ingyenes, igényes szállással motiválják a munkavállalóikat."

Sortávolság

A Jobtain munkaerő - kölcsönzővel megtanulhatod a sortáv állítást

Felsorolás

Képzeld el, hogy a kedvenc gulyáslevesed receptjét már legépelted, szépen megvan a listád, de szeretnéd megformázni. Az összetevőket egymás alá felsorolod, viszont átláthatóbbá teheted őket, jobban kiemelheted azzal, ha valamilyen felsorolásjelet használsz. Ezek lehetnek számok:

 1. Jobtain
 2. Jobtain
 3. Jobtain
 4. Jobtain

vagy pontok is, attól függően, hogy melyik jelre kattintasz.

 • Jobtain
 • Jobtain
 • Jobtain
 • Jobtain

A mellettük található lefelé mutató kis nyílra kattintva további lehetőségeket hoz a program, hogy a Neked leginkább tetszőt válaszd.

 

Ezek voltak azok a legfontosabb formázási lehetőségek, amikkel átláthatóbbá, színesebbé, érdekesebbé teheted a szövegeidet. Ha  kérdésed van, hozzászólásban tedd fel őket, és mi válaszolunk rá. Reméljük, hogy örömed leled majd a Google Dokumentumok használatában! Most, hogy megtanultad az alap formázási lehetőségeket, készítsd el az Önéletrajzod és próbáld ki ezeket a formázási lehetőségeket! Ha szeretnél többet tudni a Google lehetőségeiről, akkor olvasd el a többi posztunkat is, melyben a Google többi termékét mutatjuk be.

Tanulj velünk

4 hozzászólás “Szövegszerkesztés az alapoktól” témában

 1. Pingback: Sajátítsd el a szövegszerkesztés alapjait gyorsan és egyszerűen, ráadásul ingyen! - Matild.hu

 2. Pingback: Miért érdemes jól használni a Google alkalmazásokat? - Info-Média

 3. Pingback: Így kezeld a Google szövegszerkesztőt – Sellők és rinocéroszok

 4. Löwenberger Antal ekkor: Válasz

  Üdvözletem! 2012 óta van Gmail fiókom. Én egyszerű szövegszerkesztő programot kerestem kizárólagosan
  a szövegíráshoz.Úgy gondolom A Google docsban magtalálom

Vélemény, hozzászólás?