Így lesz sikeres a felvételi teszt!

Segítség, teszt a felvételin!

Így fogsz sikeres tesztet írni!

Nagyon sok cég felvételi folyamatának része a teszt. A tesztek célja, hogy Neked, mint jelentkezőnek felmérjék a képességeidet, alkalmas vagy-e arra az adott munkára. Például, ha raktáros szeretnél lenni, akkor a tesztekben azt vizsgálják, hogy akkor is össze tudsz-e készíteni 10 karton terméket a vevőnek, ha a raktárban csak megbontott kartonok vannak. Vagy ha gépsor mellett kell majd ülnöd egész nap és monoton, egysíkú munkát végezned, akkor a teszek célja lehet az, hogy megnézzék, jól bírod-e az ilyen jellegű feladatokat, mennyire fárad el az szemed, mennyire lankad a figyelmed. 

Ezek a tesztek Neked is hasznosak, hiszen a teszten elért eredményed alapján Te is képet kapsz róla, hogy alkalmas vagy-e az állásra, amire jelentkeztél. Ha egy, a pozíció betöltéséhez íratott, teszten nem éred el az elvárt eredményt, az nem jelenti azt, hogy máshol vagy másik munkakörben ne teljesíthetnél átlag felett. Csak annyit jelent, hogy most, ebben a pozícióban, nem tudnád megmutatni a képességeidet. Biztosan Te sem szeretnél olyan feladatot végezni napi 8 órában, amiből nem származik sikerélményed. 

 

Teszttípusok

A tesztek sokfélék lehetnek, sőt akár az is megtörténhet, hogy a munkáltató több típust is felhasznál egyetlen feladatsorban. A teszteket az alapján állítják össze, hogy milyen tudású és személyiségű munkatársat keres az adott vállalat. Az alábbiakban bemutatjuk Neked a főbb teszttípusokat, melyekkel interjún találkozhatsz.

Kövesd Facebook oldalunkat!

Facebook Pagelike Widget

KIEMELT MUNKALEHETŐSÉGEK

A tudás hatalom! Segítség a teszthez!

Személyiségtesztek

Azoknál a munkáknál, ahol nincs szükség sem tapasztalatra, sem szakmai végzettségre, de csapatban kell dolgozni, ezt a típust választják. Segítségével felmérik, hogy mennyire fogsz tudni kijönni a kollégákkal, mennyire tűröd a stresszt, mennyire vagy képes követni a vezetői utasításokat akkor is, ha nem értesz vele egyet, mennyire vagy jó problémamegoldó.

Szakmai tesztek

Ha az adott pozícióhoz szakmai végzettséggel keresnek embert, akkor szakmai kérdésekből álló feladatsort fognak Neked adni a felvételin. Így meg tudják nézni, hogy valós tudással rendelkezel-e az adott szakmában. Forrasztó, hegesztő, CNC gépkezelő esetében lehetséges,hogy gyakorlatban is be kell mutatnod a tudásodat. 

Logikai tesztek

A fizikai munkakörök esetében a legelterjedtebb típus. Itt arra kíváncsiak, hogy egyszerű, hétköznapi kérdésekben meglátod-e az összefüggéseket. Lehetnek benne olyan feladatok, ahol számolni kell, lehet olyan, ahol azt nézik, hogy tudod-e értelmezni a leírt szöveget, és kiszedni belőle a szükséges információt, lehet olyan is, ahol két képen kell megkeresni a különbségeket, hasonlóságokat, stb. 

Monotonitás-tűrést vizsgáló teszt

Betanított jellegű munkáknál szokták használni ezeket a kérdőíveket, azért, hogy felmérjék, hogy az egyhangú munkákat mennyire bírod. A sikeres teszt kitöltéséhez higgadtság és összpontosítás szükséges. Ha nyugodtan átgondolod a kérdéseket és a válaszokat, akkor nem lehet gond a kitöltéssel. 

 

3+1 tipp a sikeres teszthez

Lehet, hogy most Te is azt gondolod: “Esélyem sincs kitölteni a teszteket!” - de ez nem így van! Ahogy fentebb is írtuk: ha sikerül a teszt, akkor kár lett volna nem megpróbálni, ha pedig nem sikerül, azt sem szabad kudarcként megélni, hanem örülnöd kell, hogy még a legelején kiderült, hogy nem Neked való a munka. 

Ahhoz, hogy jó eredményt érj el, az alábbiakra van szükséged:

1. Légy nyugodt, ne stresszeld magad és másoknak se hagyd! Ha ideges vagy, akkor az agyad sem működik megfelelően, így nehezebben tudod felfogni a kérdést, és súlyos másodpercek mennek el feleslegesen. Azonban ha higgadtan vágsz neki a kérdéseknek, akkor gyorsabban és pontosabb tudsz választ adni.

Teszt a felvételin? Ezt kell tudnod!

2. Olvasd végig a feladatot, ha kell többször is! Sok kérdésben a lényeges információt a feladat közepén vagy végén rejtik el, pontosan azért, hogy megnézzék, hogy ki tudod-e szűrni a lényeget. Sokan esnek abba a hibába, hogy elkezdik olvasni a kérdést, majd a felénél már a válaszon gondolkodnak és emiatt elsiklanak apró, de lényeges információk felett.

3. Gondold át a választ! Sokszor vannak a feladatok között beugratós kérdések. Ha vannak válaszlehetőségek, olvasd végig mindegyiket, mielőtt döntenél. Ha magadtól kell leírni a választ, gondold végig, hogy milyen válaszok jöhetnek szóba a kérdésre, és utána döntsd el, melyik a helyes. 

+1. Készülj fel otthon! Az interneten számos teszt található, ami segítheti a felkészülésedet. Ha párat kitöltesz az állásinterjú előtt, akkor biztosan könnyebb lesz éles helyzetben a válaszadás. 

A fenti tippek segíteni fognak Neked abban, hogy ne ijedj meg a tesztektől, amikor interjúra mész a kiválasztott állás kapcsán. Még nem találtad meg a megfelelő munkát? Keresgélj álláslehetőségeink között, válaszd ki a legszimpatikusabb lehetőséget, add le a jelentkezésed, és próbáld ki tippjeinket az állásinterjún!

Teszteld tudásod! Kattints ide, hogy megnézhesd, milyen kérdésekkel találkozhatsz az interjún!

Hasznos információk