Munkát keresel? Ennyit biztos nem tudtál eddig a raktáros munkáról!

Az állásportálok hirdetéseit tekintve közel ezer nyitott raktáros pozíció várja a jelentkezőket. Hazánk számos cég disztribúciós központja és sok multinacionális vállalat is itt hozta létre egységeit, gyártó kapacitásokkal. Egyre több munkaerőt igényelnek a termelőüzemek, logisztikai központok, raktárak. Raktárosként szinte azonnal munkába állhat bárki, aki megszerzi a megfelelő szakképzettséget a munkakör betöltéséhez! Hogy miért is jó raktárosként dolgozni és milyen előrelépési lehetőségeid vannak, most megmutatjuk!

A raktáros feladata a raktár működésével kapcsolatos feladatok ellátása
A raktáros feladata a raktár működésével kapcsolatos feladatok ellátása

A logisztika kulcsterülete a raktározás

A logisztika feladata, hogy a megfelelő anyag (áru, termék stb.) a meghatározott időpontban a megfelelő helyen, megfelelő mennyiségben és minőségben a meghatározott költségekkel rendelkezésre álljon. Kiemelt célja, hogy mindez a lehető leghatékonyabban, leggördülékenyebben és a legrövidebb időn belül történjen.

A logisztika körébe tartozik továbbá a beszerzés, termelés és értékesítés biztosítása, a folyamatok lebonyolítása. A logisztika egyik meghatározó területe a raktározás.

Mivel foglalkozik a raktáros?

A raktáros a raktár működésével kapcsolatos feladatokat végzi. Felel az áruk fogadásáért, ellátja az átvételhez kapcsolódó feladatokat. Adminisztrálja az áruk tárolásához kapcsolódó adatokat, leltárt készít, kezeli a raktározási dokumentumokat, ellenőrzi a tárolóhelyeket. Figyeli a szükséges berendezések és informatikai eszközök működését, előkészíti az áru összeállítást, kiszállítást. Tisztában van a speciális áruk kezelési és tárolási szabályaival és betartja az erre vonatkozó előírásokat.

Raktárosként több területen is vállalhatsz munkát
Raktárosként több területen is vállalhatsz munkát

Raktáros szakma: alapfokú végzettséggel kitanulható

Raktáros képzésre alapfokú iskolai végzettséggel már lehet jelentkezni. A tanulmányok megkezdéséhez egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges. Olyan érdekes ismereteket sajátíthatsz el, mint az áruátvétel, betárolás, kommisiózás, expediálás, árukiadás, leltározás folyamatai, valamint a bizonylatok kiállításához is érteni fogsz.

A képzés befejezésével szakképzett raktárosként számos raktározáshoz köthető pozíció betölthető. A raktárba érkező áru átvételétől a kiszállítás előkészítéséig részt vehetsz majd a munkafolyamatokban.

Raktáros munka típusai

Raktárosként lehet, hogy egy adott területen fogsz dolgozni. Ilyen lehet a targoncás, komissiózó, csomagoló, sofőr.

A komissiózó a különböző áruk összekészítéséért felel, eljuttatja az árut a kommissiozó (áruátvevő hely) területre, ahonnan targoncával felrakják a raklapon levő árut a kamionba. Leegyszerűsítve az áruk, termékek összekészítését jelenti. A csomagoló feladata, hogy szállításra kész állapotba hozza a terméket.

A csomagoló munkakör betöltéséhez elengedhetetlen a precizitás és monotonitástűrő képesség. Munkájának köszönhetően válik az adott termék, áru raktározásra, szállításra kész állapotúvá. 

A targoncás az általános raktári teendők mellett a termékeket, árut mozgatja, szállítja, rakodja. Érvényes targoncavezetői jogosítvány szükséges a pozíció betöltéséhez. A targoncás értelemszerűen felel a targonca megfelelő használatért, a biztonsági előírások betartásáért is.

A leltározás a raktáros munka egyik alapfeladata
A leltározás a raktáros munka egyik alapfeladata

Raktárvezető állás

A raktárvezető teljes felelősséggel tartozik a raktár működéséért. Beleértve az alkalmazottak irányítását, a raktár műszaki felszereltségének folyamatos vizsgálatát. A kötelező éves leltárt felügyeli, betartatja a biztonsági, munka- és tűzvédelmi előírásokat. Koordinálja a raktári dolgozók munkáját.  Napi, heti és havi munkaterveket készít. A sofőrök, operátorok, mozgatók, szállítmányozók munkájáért felel.

Általában 2-5 éves munkatapasztalat szükséges ahhoz, hogy valaki raktárvezetői pozíciót tölthessen be. A munkakör betöltéséhez mindenképpen szükséges a szakirányú végzettség.

Mennyit kereshetsz raktárosként?

Raktárosként pozíciótól és betöltött munkakörtől függően jelenleg átlagosan bruttó 280 – 470 ezer forint közötti fizetésre számíthatsz. Érdekes statisztikai adat, hogy a nők aránya meglepően alacsony a raktározási munkakörökben, az átlagéletkor pedig 35 év körül alakul. Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a raktározási munka, számos intézmény képzései közül választhatsz és rövid időn belül munkába is állhatsz.

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!