Igénybe vehető kedvezmények

Igénybe vehető kedvezmények 2020-ban

Adóbevallás ikon

Ebben a bejegyzésünkben szeretnénk Neked felvilágosítást adni, milyen igénybe vehető kedvezmények vannak 2020-ban és melyek azok, amiket igénybe is vehetsz, hogy magasabb legyen a fizetésed, amit hazaviszel.

Először is. Mi az amit fizetésnek nevezünk? A nettó munkabér az amit havonta átutalnak Neked (esetleg készpénzben megkapsz). A bruttó bér pedig az a magasabb összeg, ami tartalmazza a nettó bért és az adókat, járulékokat. 

A lentebb felsorolt lehetőségek, mint például a családi adókedvezmény a levonandó összegek mértékét csökkenti. Ha a bruttó béred után kevesebbet kell adózni, akkor magasabb lesz a nettód, vagyis többet fogsz tudni hazavinni.

Családi adókedvezmény

 • Első házasok kedvezménye
  • Jogosultság esetén 5000 Ft-al csökkenti a fizetendő adó összegét, nettó jövedelmed ennyivel lesz magasabb.
  • A házasságkötés hónapját követő 24 hónapon keresztül vehető igénybe.
 • 1, 2, 3 gyermek után járó kedvezmények

 

Eltartottak száma

A kedvezmény összege adóba átszámítva

1

10.000 Ft

2

20.000 Ft

3

33.000 Ft

 

Ezt ebben a bejegyzésben már nem részletezem, ITT részletesen olvashatsz róla.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

Nőként erre a kedvezményre akkor vagy jogosult, ha vér szerinti, vagy örökbefogadó szülőként az általad nevelt gyermekek után vagy családi pótlékra vagy jogosult, vagy családi pótlékra már nem, de jogosultságod legalább 12 éven keresztül fennállt és gyermekeid száma eléri a négy főt.

A kedvezmény az adóalapba tartozó összes jövedelmedre érvényes értékhatár nélkül, minden más kedvezményt megelőzően, mértéke 15%, ami azt jelenti, hogy adót nem, csak járulékokat vonnak a bruttó fizetésedből.

Mi marad hó végén?

Személyi kedvezmények

Ha a következő súlyos fogyatékosságok valamelyikében szenvedsz lehetőséged van személyi kedvezmény címén adókedvezményt érvényesíteni.

Az adókedvezmény igénybevételére jogosító leggyakoribb betegségek (a teljesség igénye nélkül):  

 • hallási fogyatékosság
 • látási fogyatékosság
 • mozgásszervi fogyatékosság
 • elzáródást okozó érbetegségek
 • súlyos szervi károsodással járó immunbetegség  
 • veleszületett enzimopátiák, pl: laktózérzékenység
 • emésztőrendszeri betegségek, pl: gluténérzékenység, vagy I.- és II. típusú cukorbetegség

Súlyosan fogyatékos személynek vagy tekinthető akkor is, ha rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülsz.

A kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy rendelkezz orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal. 

Felhívjuk figyelmedet arra, hogy a súlyos fogyatékosság minősítése nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozó adójogi, hanem orvos szakmai kérdés.

 

A kedvezményre az orvosi igazolás, vagy a határozatok kiállításának hónapjától vagy jogosult, mértéke a havi minimálbér 5%-ának megfelelő összeg, ami 2020-ban körülbelül 5300Ft.

Januártól igényelhető a nagyszülői gyed

Számos feltétele van, de a legfontosabb, hogy a nagyszülő ne legyen nyugdíjas és, hogy az ellátást megelőző két éven belül legalább 365 nap biztosított legyen. Ahhoz, hogy a nagyszülő GYED-et kapjon, dolgoznia kell mindenkinek: Neked, a házastársadnak és az igénylő nagyszülőnek is. Csak annak jár a gyermekgondozási díj, aki aktívan dolgozott és dolgozik az igényléskor is. 

A nagyszülői GYED-et a GYED szabályai szerint számolják. Az ellátásból nyugdíjjárulékot vonnak, így időtartama szolgálati időnek számít!

Szintén januártól igényelhető az örökbefogadói díj

Az örökbefogadói díjra akkor vagy jogosult, ha 2. életévét (ikrek esetében 3. életévét) betöltött gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe veszel. Az örökbefogadói díj a nevelésbe vételtől számított 168 napig jár, mértéke megegyezik a GYED-vel.

Hasznos információk

Egy hozzászólás “Igénybe vehető kedvezmények 2020-ban” témában

 1. Pingback: Változások 2023-ban - Novoq.hu

Vélemény, hozzászólás?