hőségriadó

Mire figyeljünk hőségriadó esetén?

Harmadfokú hőségriadó van érvényben egész ország területén péntekig, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a katasztrófavédelmi főigazgatóság közleményéből. Ezt a fokozatot akkor hirdetik ki, ha a napi átlagos középhőmérséklet három napon keresztül eléri, vagy meghaladja a 27°C-ot.

Az átlagosnál jóval melegebb időjárás az egészséges szervezetet is megterhelheti és bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat. A nyári időszakban egyébként is ajánlott, hogy mindig vigyünk magunkkal folyadékot, viszont hőségriadó alatt ez különösen fontos. Ezzel nem csak szomjunkat olthatjuk, hanem a fejünk tetejére is locsolhatunk egy kis vizet, hogy ezzel is hűtsük magunkat. Érdemes ilyenkor kalapot, baseball sapkát is használni, melyet érdemes lehet akár be is nedvesíteni.

Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Tűző napon parkoló autóban ne hagyjunk gyerekeket és állatokat, az autó ugyanis ilyenkor üvegházként működik és akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a belső hőmérséklete. Ne hagyjunk a kocsiban oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem, mert a melegben párologni kezdenek és a gőzük egy szikrától is belobbanhat.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha nincs légkondicionáló se ventilátor,a legjobb lehetőség hideg vízben tusolni, besötétíteni és az ablakokat becsukni.

Fontos, hogy hőségriadó esetén fokozottan odafigyelnünk magunkra és a körülöttünk lévő emberekre is! Ha látunk bárkit aki segítségre szorulna, segítsünk neki.

 

Hasznos információk

Vélemény, hozzászólás?