Google Drive használata egyszerűen

Google Drive – internetes tárhely az adataidnak

Google Drive használata egyszerűen

 

Tárold az adataid biztonságosan, és érd el fájljaidat bárhonnan az egész világon! Ez nem álom, ez lehetséges. Ha a gmailt használod levelezésre, akkor 15 GB ingyenes tárhely is jár hozzá. Jól hangzik, igaz? A Jobtain  munkaerő-kölcsönző most bemutatja neked az internetes tárhely előnyeit és azt, hogy a Google Drive használata milyen módon segíthet Neked. Vágjunk bele!

 

Tisztázzuk az alapokat!

Mik azok az adatok? Az adatok alatt azt értjük ebben az esetben, amik a te képeidből, videóidból, zenéidből, szöveges dokumentumaidból, táblázataidból állnak. Ezeket fájloknak is szoktuk nevezni.

Mi az a tárhely? Az előbbi adataidat tartanod kell valahol, mint például a lisztet, cukrot is a konyhaszekrényben tartod, úgy az adataidat is valahol tartani kell. Ezt a helyet tárhelynek nevezzük.

Mi az a MB és GB? Az MB megabájtot, a GB gigabájtot jelent. Ezek a számítógépes világban használt mértékegységek, olyan mint a mindennapi életünkben a kg vagy dkg. Van 1 kg liszted, akkor az 100 dkg-nak felel meg. Így van ez a számítógépes adatokkal is, mindnek van mérete. 1 GB az 1024 MB.

Google Drive használata egyszerűen - GB és MB fogalma

Mire elég 15 GB?

Tudtad, hogy a Jobtain oldalát a legtöbb jelentkező Huawei és Samsung telefonról nézi meg? Ezek a telefonok átlagban 2-3 MB képet készítenek, ez azt jelenti, hogy a 15 GB tárhelyre kb. 5000 - 7000  db képet tölthetsz fel. Egy átlagos 90 perces film 1,5 GB, ez azt jelenti, hogy 10 db filmet tudsz feltölteni. A zenei cd-k átlagos mérete 700 MB, vagyis kb. 21 cd összes zeneszámát feltöltheted. Ez a mennyiség azért elég lesz egy időre, nem?

Hogyan tudok belépni a Google Drive-ba?

így használd a Google Drive-ot ügyesen
Jobatain munkaerő-kölcsönzővel könnyebb a tanulás - Így használd a Google Drive-ot

Ha van gmail címed, mert már regisztráltál a gmail rendszerébe, akkor automatikusan jár az ingyenes 15 GB tárhely. Ha még nincs ilyen email címed, akkor erről szóló Gmail segédletünkben találhatsz erre információkat, hogyan hozz létre egy ilyen email címet. Ha az email-edbe sikerült belépned a regisztrált felhasználónévvel és jelszóval, akkor a képernyő jobb felső részén egy pontokból álló kockát látsz, ha arra rákattintasz, akkor a lenyíló listában találhatod meg a Drive-ot, aminek egy színes háromszög jele van. Ha erre rákattintasz, akkor a program megjeleníti a képernyőn a tárhelyedet, ahova fel tudod rakni a képeidet, videóidat, zenéidet, dokumentumaidat, stb.

Miért jó, ha itt tartom a dolgaimat?

Történt már veled olyan, hogy a kedvenc cd vagy dvd lemezed leesett, és összetört? Így többet nem tudtad lejátszani, vagyis elveszett a filmed, zenéd. Ha az interneten tárolod ezeket az adatokat, ez nem lesz többet probléma. A szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy bárhonnan el tudod érni a feltöltött anyagokat az egész világon, csupán internetre van szükséged hozzá. Ezen kívül előnye, hogy nem vesznek el a feltöltött anyagok, nem foglalják a helyet a számítógépeden, telefonodon.

 

Hogyan tudom használni a Google Drive alkalmazást?

 

Feltöltés a Google Drive-ba

Ha beléptél a Drive-ba a fent leírt módon, akkor a + Új gombra kattintva a lenyíló listából tudod kiválasztani, hogy mit szeretnél (mappa létrehozása, fájl vagy mappa feltöltése, dokumentumok készítése, stb.). A Google Drive lényegében úgy működik, mint a számítógéped tárhelye, ahol a dolgaidat tárolod, vagyis mappákat hozhatsz létre, abba tárolhatod képeket, zenéket, videókat, dokumentumokat, táblázatokat, bármit, amit szeretnél. A feltöltött fájlokat ugyanúgy meg tudod nyitni, tudod szerkeszteni, akárcsak a számítógépen.

 

Megosztod velem!

Ahogy korábban is említettük a Google Drive előnyeinél, a Google Drive-ra feltöltött képeket, zenéket, szöveges dokumentumokat, stb. meg tudod osztani a barátaiddal. Hogyan tudod ezt megtenni? A dokumentumaid közül kiválasztod azt a fájlt, vagy mappát, amit meg szeretnél osztani, az egered jobb gombjával rákattintasz, ekkor egy hosszú listát kapsz arról, milyen lehetőségeid vannak Kattints a Megosztás szóra, ami mellett egy ember és egy + jel van. Ekkor megjelenik egy kép, ahol van egy üres sor, amit lent látsz. 

Megosztás a Google Drive-ban

Ott kell beírnod azoknak az email címét, akikkel meg szeretnéd osztani például a fotóidat. Az email cím mellett látsz egy ceruzát, mellette egy pici lefelé mutató nyíllal. Itt tudod kiválasztani azt, hogy akikkel megosztod a fotódat, azok csak megnézhetik a képet, szerkeszthetik vagy csak megjegyzéseket írhatnak hozzá. A megjegyzés hozzáadása résznél tudsz üzenetet írni a megosztás mellé, például “Kedves Jobtain! Küldöm az önéletrajzom mellé a fotómat!”. A küldés gombra kattintva pedig el tudod küldeni a képet.

Megosztom Veled!

Ha egy barátod veled osztott meg például egy filmet, akkor az email címedre kapsz egy üzenetet, arról, hogy megosztották veled a filmet, illetve, hogy milyen üzenetet írt a barátod mellé. Az üzenetben van egy Megnyitás gomb, arra kattintva egyből meg tudod nyitni a filmet. Viszont ha nem találod az email-t, akkor sem kell aggódj. A Drive-odban bal oldalt a Saját meghajtóm szöveg alatt látsz egy olyan lehetőséget, hogy Velem megosztva. Ha erre kattintasz, akkor minden dokumentumot megtalálsz, amit Veled bárki megosztott. Csak válaszd ki, amit szeretnél megnyitni, kattints rá és már meg is nézheted, mit osztottak meg veled a barátaid.

Innentől kezdve a Drive-ot úgy használhatod, ahogy a számítógépedet szoktad. Reméljük, hogy örömed leled majd a használatában, ha pedig szeretnél többet tudni a Google lehetőségeiről, akkor olvasd el a többi posztunkat is, melyben a Google többi termékét mutatjuk be.

Tanulj velünk

3 hozzászólás “Google Drive – internetes tárhely az adataidnak” témában

  1. Pingback: A Google Drive tárhely segítségével biztonságban tudhatod adataid - Bácskiskunfoci

  2. Pingback: Miért érdemes felhőket használni? – DailyDorothy

  3. Pingback: Miért érdemes a Google Drive-on tárolni adatainkat? – krekapszli.hu

Vélemény, hozzászólás?