Teljes a család

Családi adókedvezményről érthetően

Családi adókedvezményről érthetően

Mai bejegyzésünkben egy házaspár példáján keresztül segítünk, hogy átlásd mi a családi adókedvezmény és milyen jogszabályok tartoznak bele. Fontos, hogy az itt bemutatott történet tényleg csak egy példa, rengeteg minden befolyásolhatja a munkabéredet. (Ha a Jobtain munkavállalója leszel, számíthatsz rá, hogy az ilyen jellegű kérdéseidre is készséggel válaszulnk majd, minden dolgozónkat egyénre szabottan tájékoztatni szoktuk az igénybe vehető lehetőségekről!) 

Kezdjük az elején!

Elsőnek is az a legfontosabb, hogy tisztázzuk, mit jelent a bruttó és a nettó munkabér. A nettó munkabér az amit hónap végén átutalnak neked (esetleg kézbe megkapsz). A bruttó bér pedig mindig egy magasabb összeg, ami tartalmazza az adókat és járulékokat. Ezeknek a mindenféle adóknak/járulékoknak (személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék és munkaerőpiaci járulék) a levonása után kapod meg azt a pénzt amit a fizetésednek hívsz (persze csak ha nem terheli levonás/letiltás). A családi kedvezmény ennek a levonandó adónak/járuléknak az összegét csökkenti és ha a bruttó béred után kevesebbet kell adózni, akkor magasabb lesz a nettód, vagyis többet fogsz tudni hazavinni. Magyarul a családi adókedvezmény több pénzt jelent Neked és családodnak.

Kinek, hogyan, miért jár a családi adókedvezmény?

Nézzünk egy példát! 

Családi adókedvezmény

Klára 26 éves és jelenleg csomagolóként dolgozik egy kecskeméti cégnél. Bruttó 225.000 Forintot keres, tehát miután levonnak minden adót, a számlájára minden hónapban 150.000 Forint kerül. Klára éppen azt tervezi, hogy összeköltözik Bélával és nyáron csapnak egy jó kis lagzit.

Van ötleted miért fontos számunkra Klára és Béla bimbózó románca? Mert bizony első házasként is részesülsz kedvezményekben, mégpedig 5000 Forinttal (összevont adóalapba tartozó jövedelmednek havi 33 335 Ft, 15 százaléka) lesz több a számládon havonta! Akár 24 hónapon is igénybe veheted ezt a kedvezményt, ha közben gyermeket vállaltok. 

Ha jönnek a gyerekek

Ha jön a baba

Történetünk hős szerelmesei túl vannak a nászúton, Béla sikerrel teljesítette férfiúi kötelességeit. Klára a történet ezen pontján 4 hónapos kismama, így már jogosult a családi adókedvezményre. Ez pénzben kifejezve azt jelenti, hogy az eddigi 150.000 Ft helyett a friss házasok és a családi adókedvezmények miatt már 165.000Ft körül vihet haza.

Már csak az a kérdés, hogy mégis mennyi kedvezményt lehet igénybe venni?
2019 évtől az alábbi családi és járulék kedvezmények érhetőek el. Az első gyermek esetén 66 670 forint havonta. Két gyermek esetén 133 330 forint gyermekenként havonta. Három vagy több gyermek esetén 220 000 forint gyermekenként havonta.

Emiatt az adód az alábbi összegekkel csökken, ami egyben azt is jelenti, hogy ennyivel fogsz többet keresni:
- egy gyermek esetén: 10.000 forinttal,
- kettő gyermek esetén: 20.000 forinttal gyermekenként, havi szinten
- három vagy több gyerek esetén: 33.000 forinttal gyermekenként, havi szinten.

A családi adókedvezményt két módon is igénybe veheted. Egyrészt havi szinten igényelheted, így minden hónapban magasabb fizetést kapsz. De kérhetsz éves kifizetést is a NAV-tól. Ha ezt választod, akkor nem havonta kapsz pluszba egy kisebb összeget, hanem egy összegben fogod megkapni a szóban forgó pénzt, az adóbevallás időszakában.

Amikor már teljes a család

Teljes a család

Teltek-múltak az évek, Kláránának és Bélának már három kisiskolás korú gyermeke lett. Klára már jogosult a teljes családi adókedvezményre, ami azt jelenti, hogy majdnem kézhez kapja az egész bruttó bérét, hiszen minden hónapban közel 222.000 Forintot tud hazavinni. Azért nem az egészet, mert az úgynevezett munkaerő-piaci járulék (ez a bruttó béred 1,5%-a) továbbra is levonásra kerül.

Tudtad, hogy a családi kedvezményt az élettársak és a házastársak egymás között megoszthatják?
Abban az esetben, ha az adóalapod (bruttó és a nettó közötti különbség) kisebb a felhasználható adókedvezményhez képest, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy megosztod a másik féllel.

Például, ha Bélának nagyobb a jövedelme, mint Klárának, akkor ő is kérheti a családi adókedvezményt, mert így jobban járnak. De azt is lehet, hogy megosztják egymás között (felét Klára igényli, felét Béla), így mindketten magasabb jövedelmet tudnak hazavinni a kedvezmény mértékétől függően.

Reméljük Klára és Béla példáján keresztül sikerült megérteni a családi kedvezmény működését. 

Ha további kérdéseid vannaka témában, nyugodtan írd meg őket kommentben!

Kövesd Facebook oldalunkat!

Facebook Pagelike Widget

[instagram-feed]

Hasznos információk