Egyre fontosabb az angol nyelvtudás fizikai állások esetében

A 2022-es év munkaerőpiaci elemzéseinek év végi adatai szerint a munkaerőhiány várhatóan idén sem csökken Magyarországon. Elsősorban még mindig leginkább fizikai pozíciókra keresnek dolgozókat a cégek. Mivel hazánkban sok nemzetközi vállalat működik, így hatalmas előnnyel indul és rengeteg lehetőséget kaphat az, aki angol nyelvtudással jelentkezik fizikai pozícióra. 

Az álláskeresés angol nyelvtudással garantáltan egyszerűbb
Az álláskeresés angol nyelvtudással garantáltan egyszerűbb

A munkaerőhiány egyes iparágakat kiemelten érint

A gyártó szektor, a turizmus-vendéglátás, az egészségügy és a kereskedelem területén tapasztalható a legjelentősebb munkaerőhiány. Különösen a gyártó szektor küzd kihívásokkal, éppen ezért egyre több külföldi munkavállaló érkezik hazánkba ezekre a pozíciókra. 

A piaci előrejelzések alapján idén várható, hogy nagyobb számban érkeznek vissza olyan magyar munkavállalók, aki eddig külföldön dolgoztak és most majd itthon keresnek munkát. Minimális, társalgási szintű angol nyelvtudással a jövőben Magyarországon a fizikai dolgozók előtt számos kiváló karrierlehetőség nyílhat meg.

Az álláskeresés garantált sikere a nyelvtudás

Nyelvtudással rengeteg lehetőség megnyílik a munkavállalók előtt, legyen szó akár kékgalléros, akár szellemi pozíciókról. Utóbbiban mára szinte kötelező legalább egy nyelv minimum középfokú ismerete és a fizikai pozíciók esetében is egyre nagyobb hangsúlyt kap a nyelvtudás. Egyre nemzetközibbé válik ugyanis a munkaerőpiac, számos külföldi nagyvállalat és kisebb cég van jelen Magyarországon. 

A munkalehetőségek száma többszörösére nő, ha valaki legalább társalgási szinten beszél elsősorban angolul. Színvonalasabb munkát és több előrelépési lehetőséget tartogat ma már egy fizikai munkakör is, ha a jelölt rendelkezik minimális szintű angol nyelvtudással. Nem elhanyagolható a nyelvtudás személyiségre gyakorolt hatása sem: ha valaki legalább egy nyelven – különösen angolul – megérti és meg tudja magát értetni külföldiekkel, akár itthon akár más országokban, sokkal magabiztosabb lesz és sokkal nyitottabbá válik.

A fizikai munka angol nyelvtudással számos karrierlehetőséget tartogat
A fizikai munka angol nyelvtudással számos karrierlehetőséget tartogat

Garantált karrier: fizikai munka angol nyelvtudással

Az angol nyelvtudás egy nemzetközi cég esetében feltétlenül előnyt jelent. Például a gyártó szektorban természetesen nem anyanyelvi szintű vagy középfokú nyelvtudás az elvárt a kékgalléros munkavállalók esetében. Azonban egy alapfokú, társalgási szintű angol nyelvtudás hatalmas előnyt jelent. A külföldi kollégákkal való kommunikáció során is az angol az alapnyelv. Egyre több vállalat meg is jelöli az álláshirdetésében, hogy előnyt jelent fizikai pozíciók esetében is az angol nyelvtudás. 

Karrier szempontjából egyértelmű, hogy az, aki rendelkezik alapfokú nyelvtudással, hatalmas előnnyel indul a többi dolgozóhoz képest. Nemzetközi vállalatoknál elképzelhető, hogy külföldre kell menni betanulni egy-egy gépsor működését, majd hazajönni akár 6-8 hét múlva a frissen megszerzett tudással. Az a dolgozó, aki nem csak tolmács által érti meg az oktatás anyagát, hanem rendelkezik bizonyos szintű angol nyelvtudással, így magabiztosabban mer kérdezni is, sokkal hatékonyabban, gyorsabban és könnyebben megszerezheti a szükséges tudást.

Állások angol nyelvtudással: a gyártó szektorban is egyre inkább előny a nyelvismeret
Állások angol nyelvtudással: a gyártó szektorban is egyre inkább előny a nyelvismeret

Egész egyszerűen sokkal könnyebben boldogul egy nemzetközi vállalatnál az a fizikai dolgozó, aki ért és valamennyire beszél is angolul. Előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy dokumentáció például angol nyelvű, vagy a szervizzel angolul kell kommunikálni, vagy van olyan részfeladat, ami sokkal gyorsabban elvégezhető angol nyelvtudással. 

Arról nem is beszélve, mennyire leegyszerűsödik a kommunikáció, ha a vezetőség vagy a közvetlen felettes külföldi és angolul kommunikál a munkavállalókkal. Angol nyelvtudással fizikai munkakörökben a szakmai előmenet szinte garantált és akár magasabb fizetési igény is megjelölhető.

Állások angol nyelvtudással

Raktáros állások esetében feltétlenül előnyt jelent egy nemzetközi hátterű cég esetében az alapfokú angol nyelvtudás. A piacon több ilyen hirdetés is található. 

Bizonyos minőségbiztosítási mérnöki pozíciók esetén, mivel hiány van a területen mérnökökből, releváns szakmai tapasztalat is elegendő lehet az állás betöltéséhez, viszont alapfeltétel mellé az angol nyelvtudás. A termelő szektorban műhely-vagy részlegvezető állások esetében az előléptetés egyik feltétele az angol nyelv ismerete. A turizmus, vendéglátás és kereskedelem területén pedig egyértelműen hatalmas előnnyel indul az, aki rendelkezik angol nyelvtudással.

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!