Jobtain munkaerő-kölcsönző gmail lehetőségei

Tanuld meg velünk a Gmail használatát!

A Jobtain munkaerő-kölcsönző bemutatja: Gmail oktatás

Kezdjük az elején: Mire jó az email?

Az email egy internet segítségével küldhető elektronikus levél, az angol Electronic Mail kifejezésből származik. Az elektronikus azt jelenti, hogy interneten küldöd el, nem postán adod fel. A mail pedig levelet jelent. A két szó összetételéből jött létre az email kifejezés. Segítségével egyszerűen és gyorsan tarthatod a kapcsolatot az ismerősökkel, rokonokkal, barátokkal, sőt a munkahelyeddel is. Ez igazán nagyszerű lehetőség, hiszen könnyen el tudod küldeni, nem kerül pénzbe a levelek feladása, nem kell sorban állnod a postán, gépen kell írni, így kényelmesebben tudod megírni az üzenetet és biztosan el is tudod olvasni, nincs több probléma azzal, hogy valaki csúnyán ír.

Az email-ek új korszaka: a Gmail

Kövesd Facebook oldalunkat!

Facebook Pagelike Widget
A Jobtain munkaerő-kölcsönző bemutatja: Gmail oktatás

A következőkben megmutatjuk, milyen a  Google levelező rendszerének, azaz, a Gmail használata. A Google eredetileg egy internetes kereső volt, ahol az kérdéseidre, problémáidra találhattál megoldást. A Google létrehozta a saját email szolgáltatását, melyet találóan Google Mail-nek, röviden Gmail-nek nevezett el.

Persze, számos más más levelező is van, amit a hozzá hasonlóan lehet internetes levelezésre használni (például Freemail, Citromail), ám a Google mail jobb lehetőségeket nyújt.

Ilyen előny például a tárhely, ahol tarthatod a dolgaidat. A Gmail 15 GB helyet ad, míg a Freemail csak 10 GB, a Citromail csak 2 GB helyet. A leveleidhez hozzáadhatsz mellékleteket, például az önéletrajzodat, ennek a mérete a Gmail-nél 25 MB, a Freemail-nél csak 5 MB, a Citromail-nél pedig csak 2 MB lehet.

 

Az első lépések

Ha megnyitjuk az internetes böngészőnket (Chrome vagy Firefox az ajánlott), akkor a legfelső hosszú fehér mezőbe (ún. böngészősáv) kell begépelnünk a www.gmail.com címet (url), majd ha nyomunk egy entert akkor megjelenik a levelezőrendszer oldala.

Ha még nincs gmail fiókunk, akkor először is csinálnunk kell egyet. Kattintsunk a fiók létrehozása szövegre, és töltsük ki az adatainkat.

A Jobtain munkaerő-kölcsönző bemutatja: Gmail oktatás

Csak a családnevünket kell megadni (pl. Kovács) és az utónevünket (pl. Béla). Ezután felhasználónevet kell választanunk (belakovacs@gmail.com), ez lesz később az email címünk is, tehát úgy válasszunk, hogy ezzel fogjuk az üzeneteket elküldeni (vicces, de nem szerencsés tehát ha mondjuk a nadragombankicsia@gmail.com címet választjuk, hisz később akár a munkahelyedre is küldened kell emailt)

Ha az email cím (felhasználónév) foglalt, akkor pirossal megjelenik az a szöveg, hogy “ez az email cím már foglalt’. Ilyenkor ki kell találj egy másikat, ami tetszik, de a program is ajánl neked olyat, ami nagyon közel áll az választásodhoz.

Például, ha te a belakovacs@gmail.com címet választottad, és az foglalt,, akkor lehet, hogy a program olyan lehetőségeket ad, amelyek szabadon választhatóak, mint belakovacs01@gmail.com, vagy kovacsb2019@gmail.com, stb. Itt fontos, hogy a felhasználónévnek ékezetek (olyan írásjelen, melyek felett vessző vagy pont van, ezek az á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü, ű)  nélküli betűket kell tartalmaznia, de lehet benne kötőjel, alsó vonal, pont és szám is.

 

A jelszó

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő felhasználónevet, akkor adj meg egy jelszót, ami legalább 8 betűből és számból vegyesen áll (pl. munka2019). Olyan jelszót válassz, amit könnyen meg tudsz jegyezni, de azért ne legyen annyira könnyű, hogy más is megfejtse, mert akkor hozzáférhet a leveleidhez! A megerősítéshez írd be még egyszer a választott jelszót, hogy a rendszer ellenőrizhesse, nem írtad-e el. A Következő gombra kattintva el is készül az email címed.

Még néhány adatot kér tőled a rendszer: egy telefonszámot, egy biztonsági email címet, (arra az esetre, ha elfelejtenénk a jelszavunkat) de ezeket nem kötelező, csak tanácsos megadni. Ezen kívül kell még a születési dátumunk (pl. 1980. március 19.) és a nemünk (pl. nő vagy férfi).

Ha a Következő gombra kattintasz, akkor az adatvédelmi feltételeket el kell olvasnod és elfogadnod, ha a végére értél. Ez egy tájékoztató arról, hogy a Google milyen módon vigyáz az adatainkra és a leveleinkre. Bár sokan átugorják ezt a részt, hiszen hosszú és unalmas, de érdemes rászánni azt a tíz percet, végül is a Te bizalmas adataidról van szó.

Ha az adatvédelmi tájékoztató elfogadása is megtörtént (ezt minden esetben el kell fogadnod, ha használni szeretnéd a Gmail-t), akkor kész is vagyunk a fiók létrehozásával.

 

Kész az e-mail címem, hogyan tovább?

Írjunk új levelet vagy válaszlevelet

Innentől küldhetjük az email-eket az ismerőseinknek, barátainknak, munkatársainknak. Ezt a képernyő bal felső részén található + Levélírás  gombra kattintva tehetjük meg.

A Címzett elnevezésű mezőbe beírjuk a címzett (tehát akinek küldeni szeretnénk a levelet) email címét (pl. ugyfelszolgalat@jobtain.hu). Címzettből nem csak egy lehet, akármennyi ismerősünknek elküldhetünk egy levelet, például ha egy születésnapi bulira szeretnénk meghívni a barátainkat, akkor egymás után beírhatjuk mindenkinek az email címét, és mindenki egyszerre fogja megkapni ugyanazt az üzenetet.

Ha a címzettet kitöltöttük, a tárgy mezőbe írjuk be a levél témáját (pl. Jelentkezés targoncás állásra). Ide pár szóval azt írjuk be, amiről a levelünk szólni fog.  Ha valakitől jött egy üzeneted és szeretnél rá válaszolni, akkor levél alján a válasz gombra vagy a válasz mindenkinek gombra kell kattintanod. Mi a különbség? Ha a levelet, amire válaszolni szeretnél, nem csak Neked küldték, hanem másoknak is és szeretnéd, ha a Te válaszodat is mindenki látná, akkor a Válasz mindenkinek gombra kattints. Ha azt szeretnéd, hogy válaszodat csak az lássa, akitől a levelet kaptad, akkor a Válasz gombra kattints. Ilyenkor csak a feladó kapja meg a válaszod, függetlenül attól, hogy az eredeti levelet hány embernek küldték még el rajtad kívül.

 

Az üzenet megírása

Ma már az internet világa, így vele együtt a Gmail is sokat fejlődött. Már nem csak arról szól egy email, hogy bepötyögöd az üzeneted, hanem módod van rá, hogy szép, átlátható legyen a szöveged, éppúgy mint egy szövegszerkesztőben. Ehhez mindössze az üzenet mező alatti kis ikonok közül kell kiválasztanod azt, amelyiket használni szeretnéd. Lehetőséged van például betűtípust, betűméretet, betűszínt állítani, kiemelhetsz fontosabb részeket úgy, hogy megvastagítod vagy megdöntöd a betűket, aláhúzhatsz, sőt színezhetsz is szavakat vagy egész mondatokat. Ezzel máris egyedivé tetted az üzeneted.

Az üzenethez csatolhatunk mellékletet (pl. önéletrajzot, fényképet). Ezt úgy tudod megtenni, hogy a Küldés gomb melletti gémkapocs formájú ikonra rákattintasz. A kattintás után felugrik egy ablak, ahol kiválaszthatod a számítógépedről vagy telefonodról azt, amit a levél mellé szeretnél tűzni. Keresd meg a dokumentumot vagy képet, majd kattints a megnyitás gombra, és már is sikerült a melléklet csatolása. (A színes háromszög jelre kattintva a Google Drive tárhelyedről is kiválaszthatod a mellékletet az üzenethez)

Érdekesség: ha az üzenetbe leírtad azt a szót, hogy melléklet, vagy csatoltam, de végül elfelejtetted csatolni a mellékletet a levélhez, akkor a Küldés gombra nyomva a program meg fogja kérdezni, hogy biztos befejezted-e a levelet, mert említettél benne mellékletet, de nem adtál hozzá semmit. Ezért is jó a Gmail használata, mert minden apróságra figyelmeztet!

 

Az üzenet elküldése

A Jobtain munkaerő-kölcsönző bemutatja: Gmail oktatás

Ha szeretnéd visszanézni azokat a leveleket, amiket elküldtél, mert mondjuk kíváncsi vagy rá, hogy mikor küldted el az önéletrajzod a Neked szimpatikus álláshirdetésre, akkor a képernyő bal oldalán látsz egy csomó egymás alá írt szót (lásd a képen). 

Az Elküldött szóra kattintva az összes korábban elküldött leveledet megnézheted. Bármelyikre rá tudsz kattintani és vissza tudod olvasni őket.

Lehet olyan is, hogy elkezdtél megírni ugyan egy levelet, de közben lemerült a laptopod, elment az áram, vagy csak halaszthatatlan dolgod akadt, és nem tudtad befejezni. Ez nem baj, a Gmail nagy előnye, hogy mindent, amit leírsz, automatikusan elment, így nem veszik el semmi. Hogyan tudod folytatni? A félbehagyott üzenetek a Piszkozatokba kerülnek, kattints az egérrel a Piszkozatokra az előbbi listából, és ahogy az elküldött üzeneteknél itt is minden félbehagyott leveled megjelenik. Válaszd ki, melyiket szeretnéd folytatni, arra kattints rá, és már folytathatod is a leveledet.

Reméljük, hogy az itt leírt útmutató segített megérteni, milyen előnnyel jár a Gmail használata, és te is létrehozol egy Gmail címet és megismerkedsz az email világával. Érdemes, hisz a Jobtain is sok érdekes információt és álláslehetőséget szokott küldeni.

Ha nem volt minden egyértelmű, ne aggódj, kommentben jelezd felénk a kérdéseidet, és mi válaszolunk neked mindenre!

Tanulj velünk

3 hozzászólás “Tanuld meg velünk a Gmail használatát!” témában

  1. Pingback: Komoly álláspályázathoz ma már alapelvárás egy komoly email cím - Novoq.hu

  2. Pingback: Táppénz-kérdés - Jobtain, a munkaerős megoldás

  3. icus.bozokine ekkor: Válasz

    Nincs meg a Gmail oldal mint levelezés..én nem kértem újjat…300..levelet nem tudok el olvasni.

Vélemény, hozzászólás?