Mit kell tudni, ha munkát keresünk szállással?

Az álláskeresés sok ember számára jelent kihívást, különösen akkor, ha a lakhatás is fontos tényező. Igaz, hogy az elmúlt években rengeteget változott a munka világa, és sok esetben már nincs is szükség bejárni az irodába, hiszen a munka távolról, otthonról is elvégezhető. Azonban még mindig számos olyan iparág és vállalat van, ahol leginkább a munkavégzés fizikai jellege miatt továbbra sem opció a távmunka, és ezen belül rengeteg esetben az ingázás sem kifizetődő.

Ebben a cikkben azoknak nyújtunk segítséget, akik kifejezetten olyan munkahelyet keresnek, ami szállást is kínál. Elsőként bemutatjuk, hogy melyik iparágakban és milyen okokból döntenek úgy a cégek, hogy felkínálják ezt a lehetőséget. Mivel a lakhatásnak különféle feltételei és formái lehetnek, fontos tudni, hogy milyen szempontokra figyeljünk az állásajánlatok böngészése során, így írásunk második felében ezeket a tényezőket járjuk körül.

Miért kínálnak a cégek szállást?

A cégek számos okból választják azt, hogy szállást is kínálnak a munkalehetőség mellé. Ennek leginkább gyakorlati okai vannak: az a mennyiségű és típusú munkavállaló, amire a munkáltatónak szüksége van, egyszerűen nem áll rendelkezésre adott távolságon belül. Éppen ezért annak érdekében, hogy a megfelelő szakértők, dolgozók egyszerűen és gyorsan el tudjanak jutni a munkahelyükre, a munkáltató saját maga kínál szállást. Ezzel egyrészt megkönnyíti és felgyorsítja a munkaerő felvételét is, hiszen nem szükséges még azt is megvárni, amire a munkavállaló saját maga talál megfelelő szállást. Természetesen változó feltételek vannak, hogy egy adott munkáltató milyen költségeket és milyen mértékben térít meg – legyen szó lakhatásról vagy munkába járásról, éppen ezért rendkívül fontos, hogy az állásra történő jelentkezés során egyértelmű információkat kapjunk ezekről.

Sok munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatok

Magyarországon például az autóiparban, vagy a gyártóiparban tevékenykedő cégek kínálnak hasonló lehetőségeket, főleg vidéki városokban. Ennek elsődleges oka, hogy az ilyen cégek óriási munkaerőt képesek foglalkoztatni, sok esetben egy-egy ilyen nagy cég minősül az adott régióban a legnagyobb foglalkoztatónak, akár több ezer alkalmazottal. A munkaerő igény speciális jellege és nagy mennyisége miatt ez számos környező településen élő embernek jelenthet jó lehetőséget, egy bizonyos távolság felett azonban már egyszerűen nem éri meg ingázni – sem időben, sem anyagilag. A szállás biztosításával a dolgozóknak nem kell aggódniuk az ingázás ideje és költsége miatt, így a legtöbbet kihozhatják munkaidejükből, és több idejük marad a szabadidőre. A legtöbb esetben ezek fizikai munkák, a szállást tekintve pedig több kolléga, munkatárs kerülhet elhelyezésre egy épületben, helyszínen.

Számos nagyvállalat kínál szálláslehetőséget a munka mellé, főleg vidéki városokban.
Számos nagyvállalat kínál szálláslehetőséget a munka mellé, főleg vidéki városokban.

Forrás: https://munkakdebrecen.hu/munkak-szallassal/

Szakértők és magas beosztású pozíciók

Olyan esetekben is előfordulhat, hogy szállást is kínál a cég a munkalehetőség mellé, amikor kifejezetten nehéz a megfelelő szakembert megtalálni egy adott pozícióra, így megéri a cégnek szállást is nyújtani, hogy odacsábítsa a szakértőt. Multinacionális cégek, nagyvállalatok felsővezetői is sok esetben távolról érkeznek, akár a cégcsoport egy másik városban/országban lévő egységéből, ilyen esetekben is elképzelhető, hogy a lakhatás a juttatáscsomag részét képezi. Mindez megkönnyíti a munkaadók dolgát is, hiszen ha a munkavállalónak nem kell azon aggódnia, hogy lakhelyet találjon, nagyobb valószínűséggel vállalja el a munkát.

Szezonális munka – változó igények időszakos jelleggel

A másik tipikus eset, amikor a cégek szállással együtt kínálnak munkát a szezonális munkák köre. Hiszen gondoljunk csak bele, az a mennyiségű munkaerő, amire például egy nyári idényben szükség van a Balaton körül, egyszerűen nem áll helyben rendelkezésre. Ez pedig számos fiatalnak és diáknak ad kiváló lehetőséget arra, hogy összekösse a munkát és a pihenést.

Főleg nyáron tapasztalható nagy kereslet a szezonális munka iránt, ahol szállást is kínál a munkáltató.
Főleg nyáron tapasztalható nagy kereslet a szezonális munka iránt, ahol szállást is kínál a munkáltató.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/20180608/alom-csupan-az-egymillios-fizetes-de-azert-500-ezret-meg-lehet-keresni-a-balatonnal-1067216

Ehhez hasonló szezonális munkalehetőségeket találhatunk még a mezőgazdaságban, amikor idényszerűen van szükség nagyobb létszámú munkaerőre, és a hatékonyság érdekében az a legegyszerűbb, ha a munkaerő minél közelebb tartózkodik a munkavégzés helyszínéhez, és minél kevesebb időt tölt ingázással, utazással. Mivel itt is teljesen eltérő időszakokban és akár nagyvárosoktól távoli helyszíneken lehet szükség bizonyos időszakokban nagyobb létszámú munkaerőre, logikus megoldásnak tűnik a közeli szállás biztosítása a dolgozók számára.

Még mindig népszerű a külföldi munkavégzés

Magyarországon rengeteg külföldi munkalehetőséget hirdetnek, ahol a szállás is a munka velejárója. Európában még mindig számos területen élveznek előnyt a kelet-európai munkavállalók, mivel kedvezőbb bérezés mellett tudják a munkáltatók foglalkoztatni őket. Tipikusan az idős- és gyermekgondozás területén, az építőiparban, illetve a vendéglátóiparban találhatunk ilyen lehetőségeket. A távolság függvényében előfordul, hogy a szállást hétköznapokon veszik csak igénybe a dolgozók, és hétvégére hazautaznak a családjukhoz, viszont sok esetben hirdetnek bentlakásos lehetőségeket is, ahol a munkaadó családjának otthonában kap helyet a munkavállaló.

Mire ügyeljünk, ha szállást is kínálnak a munkavégzés mellé?

A munkavégzés alapvető feltételei mellett fontos, hogy meggyőződjünk arról, pontosan milyen körülmények várnak minket a szálláson, illetve hogy mit biztosít a munkaadó, és miről kell magunknak gondoskodni. Az alábbiakról mindenképpen kérjünk minél több információt az állásajánlatok áttekintése során, ha az álláshirdetésben nem szerepel pontos leírás róla:

Szállás típusa

A munkáltató által kínált szállás egy különálló ház/apartman, amely rendelkezik saját konyhával és fürdőszobával, vagy egy kifejezetten erre a célra kiépített egység, ahol egy szobát kapunk, és bizonyos helyiségeket közösen használunk a többi munkavállalóval. Ez esetben különösen a nők számára kardinális szempont, hogy koedukált vagy női szállásról van-e szó. Előfordul, hogy párokat várnak a szálláson, így az élettárs/házastárs is kísérheti a munkavállalót, függetlenül attól, hogy ugyanazon a munkahelyen dolgozik-e, vagy sem.

Szállás helye

Mindenképpen derítsük ki, hogy a szállás pontosan hol helyezkedik el a munkavégzés helyéhez képest, főleg, ha nem vagyunk ismerősek az adott városban, településen. Ez azért fontos, hogy fel tudjuk mérni, milyen közlekedési eszközzel, és mennyi idő alatt jutunk el majd a munkahelyünkre. Elképzelhető, hogy a munkaadó erről is gondoskodik, de ha a munkavállalónak magának kell megoldani a közeledést, és annak költségei is őt terhelik, akkor ezzel is kalkulálni kell.

Szállás berendezése

A legtöbb esetben bútorozott, berendezett szállást biztosít a munkaadó, azonban érdemes a lakás felszereltségéről meggyőződni, hogy tudjuk, miről kell nekünk gondoskodni. A bútorok mellett a konyhai eszközök és egyéb kiegészítők is fontosak lehetnek, hiszen mindenki szeretné már az első naptól fogva komfortosan érezni magát új lakóhelyén – még akkor is, ha csak átmeneti időszakról van szó.

Szálláshoz kapcsolódó költségek

Amennyiben a szállást a munkaadó biztosítja, a legtöbb esetben ehhez nem társulnak olyan költségek, amit a munkavállalónak kellene állnia – például rezsi számlák. Azonban érdemes erre is rákérdezni, és ügyelni arra, hogy az aláírandó dokumentumokban is egyértelműen le legyen fektetve mindez.

Összefoglaló

Ha tehát olyan munkakörben vagy iparágban szeretnénk elhelyezkedni, ahol a lakhatás is kiemelt szempont a munkavégzési feltételek tekintetében, akkor érdemes mérlegelni a lehetőségeket. Még a döntés előtt célszerű minél több információt beszerezni a lakhatás körülményeivel és feltételeivel kapcsolatban – ugyanis az anyagi juttatások mellett nagy különbségek lehetnek a szállás opciók között, és összességében ezeket is mérlegelnünk kell a megfelelő állás kiválasztásakor.

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!