Így lehet sikeres a bértárgyalás egy állásinterjún!

A legtöbb ember azonnal feszültté válik, amikor az állásinterjú alatt elhangzik a bűvös kérdés: “És mi lenne a bérigénye?”. A bértárgyalás sokaknak nehézséget okoz, de nem kell, hogy ez így legyen! A következőkben összeszedtünk néhány praktikát, amely segíthet a munkabér megtárgyalása során a reális bérigény meghatározásában, illetve annak kommunikálásában.

Miért fontos a bérigény meghatározása?

A bértárgyalás során a munkáltató és a munkavállaló a munkabér összegszerűségéről és a fizetés feltételeiről állapodnak meg.

A bérigényed nagyban befolyásolhatja a munkáltató döntését egy állásinterjú során. Ha túl magas fizetést kérsz, akkor a munkáltató nem biztos, hogy téged bíz meg a pozíció betöltésével, ellenben ha túl alacsony bért mondasz, akkor pedig a saját érdekeid sérülhetnek. Ezért fontos, hogy felkészült legyél!

Amit fontos kihangsúlyozni a bértárgyaláson – Mit adsz cserébe?

Ahhoz, hogy meg tudd határozni, hogy a munkád mennyit ér az adott munkáltató  számára, először tisztában kell lenned a saját képességeiddel, kompetenciáiddal. Sokkal könnyebb dolgod lesz a bértárgyaláson, ha fel tudsz sorakoztatni néhány érvet, amivel bebizonyítod, hogy érdemes vagy a kért munkabér elnyerésére.

A kompetenciáid alátámasztására szolgáló érvek lehetnek például:

  • Gyári munkavállalóként van egy módszered a selejtek számának csökkentésére.
  • Raktárosként az összes targoncás jogosítvánnyal rendelkezel.
  • Beszerzőként vannak olyan beszállítói kapcsolataid, amivel redukálni tudod a munkáltató kiadásait.
  • Értékesítőként jelentős forgalomnövekedést értél el az előző munkáltatódnál.

Minden munkakörnél van olyan érték, amivel ha rendelkezel, az állásinterjú során le tudod nyűgözni a munkáltatót, és így sokkal könnyebben fogadja majd el a bérigényed, még ha az a vártnál kicsit magasabb is.

Emeld ki a kompetenciáidat az állásinterjún!
Emeld ki a kompetenciáidat az állásinterjún!

Tippek a sikeres bértárgyaláshoz

  • Végezz egy kis kutatómunkát még az interjú előtt. Nézz utána, hogy az adott munkakörben, a te tapasztalatoddal mennyi az átlagkereset, és próbáld eszerint meghatározni a bérigényed.
  • A jelenlegi fizetésed legyen tabu! Nincs értelme elmondanod egy állásinterjú során, hogy mennyit keresel. A tendencia azt mutatja, hogy az aktuális béreknél maximum 10-15 %-kal több fizetést ígérnek a munkáltatók.
  • Jól felkészülten érkezz az állásinterjúra! Szedd össze az összes tapasztalatodat, kompetenciádat, ami a munkáltató számára fontos lehet, ezzel is bizonyítva a pozíció betöltésére való alkalmasságodat. Egy magabiztos, határozott munkavállaló benyomásával sokkal nagyobb esélyed lehet a magasabb fizetés elnyerésére is.

Mikor érdemes fizetésemelést kérni?

Eddig az állásinterjún zajló bértárgyalásról volt szó leginkább, de mi a helyzet, ha már egy meglévő pozíciód esetén szeretnél magasabb fizetést? Fizetésemelést abban az esetben érdemes kérni, ha valamit fel tudsz mutatni cserében. Például: több felelősség, nagyobb munkamennyiség, kiemelkedő teljesítmény.

Vedd figyelembe azt is, hogy mennyi ideje dolgozol a cégnél. Ha még 1 éve sem vagy az adott helyen, akkor ajánlott még egy kicsit türelmesnek lenned. Sok munkáltató évente emel a munkavállalók bérén. Így lehet, hogy ők maguktól is emelnek majd a fizetéseden, anélkül, hogy azt kérnéd.

Ha esetleg azt látod, hogy a munkáltató nem hajlik a bérfejlesztés felé, akkor felajánlhatod azt is, hogy béren kívüli juttatásként, cafetériaként, vagy esetleg utazási támogatásként kapd azt meg. Így talán könnyebb lesz egyezségre jutnotok.

Mikor kérjünk fizetésemelést?
Mikor kérjünk fizetésemelést?

Tehát a bértárgyalás nem ördögtől való dolog. A titok, hogy felkészülten érkezz az állásinterjúra! Légy tisztában az értékeiddel, hogy mit tudsz nyújtani a cég számára, és nézz utána, hogy mennyi a reális bér az adott pozícióban. Ha ezek a tényezők rendben vannak, akkor nincs mitől félned!

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!