Hirtelen munka nélkül maradt? Így kezdje az álláskeresést!

A munkakeresés sokszor kihívást jelentő folyamat, amelynek sikere sok tényezőtől függ. A munkakeresés hatékonyságát befolyásolhatja a munkaerőpiac helyzete, a személyes képességek és tapasztalatok, a munkáltatók elvárásai, a munkavállalók preferenciái, a munkakeresési csatornák és módszerek, valamint a munkakeresők motivációja és kitartása. Mutatunk néhány olyan tippet és tanácsot, amelyek segíthetnek abban, hogy hol és hogyan keressünk munkát, és hogyan emeljük ki magunkat a többi jelentkező közül.

A munkakeresés fő platformja évek óta az internet
A munkakeresés fő platformja évek óta az internet

Hol keressünk munkát?

A munkakeresés első lépése az, hogy meghatározzuk, hogy milyen típusú munkát keresünk és hol szeretnénk dolgozni. Ez segít abban, hogy szűkítsük a keresési területet, és célzottabban keressünk az álláshirdetések között. A munkakeresési csatornák közül a leggyakoribbak a következők:

Online álláskereső portálok, közösségi média, egyéb weboldalak:

Az online álláskereső portálok olyan weboldalak, ahol a munkáltatók hirdetésként feladhatják a munkalehetőségeiket, és a munkakeresők böngészhetik, keresgélhetik és jelentkezhetnek rájuk. Az online álláskereső portálok előnye, hogy nagy a választék, gyors és kényelmes a jelentkezés, és könnyen lehet szűrni a kívánt kritériumok alapján. Hátrányuk, hogy nagy a verseny, és sok esetben nem kapunk visszajelzést a jelentkezésünkről. A közösségi média oldalakon is egyre több hirdetést megosztanak ezek a portálok, illetve maguk a cégek/gyárak oldalán is érdemes körülnézni, ha van konkrét elképzelésünk arról, hol dolgoznánk szívesen. A munkaerő-közvetítő és munkaerő-kölcsönző cégek oldalain is megtalálhatók nyitott pozíciók. Fizikai pozíciókat egyébként még helyi nyomtatott hirdetési magazinokban és a megyei lapok álláshirdetései között is érdemes keresni. Erre a területre még gyakran ezeken a felületeken is hirdetnek a munkáltatók.

Személyes kapcsolatok:

Ismerősök, barátok, családtagok, volt kollégák, tanárok szintén segíthetnek abban, hogy megtudjuk, hol vannak munkalehetőségek, vagy akár ajánlhatnak is minket egy adott munkáltatónak. A személyes kapcsolatok előnye, hogy bizalomra épülnek, és növelik az esélyünket arra, hogy észrevegyenek minket, kitűnjünk a többi jelentkező közül. Hátrányuk, hogy korlátozottak, és nem mindig felelnek meg a keresett munkának.

A munkakeresésben segítenek az online álláskereső platformok és a közösségi média oldalak is
A munkakeresésben segítenek az online álláskereső platformok és a közösségi média oldalak is

Munkaerő-közvetítő cégek:

Ezek a cégek gyakorlatilag összekötik a munkáltatókat és a munkakeresőket, és segítenek a munkaerő kiválasztásában, toborzásában és felvételében a vállalatoknak. A munkaerő-közvetítő cégek előnye, hogy szakértők a munkaerőpiaci trendekben és segíthetnek abban, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb munkát. Hátrányuk, hogy nem mindig érdekük a munkakeresők hosszú távú elhelyezkedése.

Munkaerő-kölcsönző cégek:

A munkaerő kölcsönző cégek többségében fizikai dolgozókat közvetítenek, de nem kizárólagosan. Egyre több fehérgalléros pozícióra is munkaerő kölcsönző cégen keresztül találnak munkavállalókat a vállalatok. Munkaerő kölcsönzés esetén a dolgozók nem kerülnek a cég állományába. A kölcsönzés határozott időre történik.

Munkaügyi központok: 

Állami intézmények, amelyek segítik a munkanélküliek és a munkát keresők elhelyezkedését, emellett tanácsadást, képzést, támogatást és egyéb szolgáltatásokat is nyújtanak számukra. A munkaügyi központok előnye, hogy ingyenesek, és segítenek abban, hogy felkészüljünk a munkakeresésre, és javítsuk a foglalkoztathatóságunkat. Hátrányuk, hogy sokszor túlterheltek, és nem mindig tudnak megfelelő munkát ajánlani.

A munkakeresés során érdemes több csatornát is használni, és nem csak egyre támaszkodni. Minél több helyen keresünk és vagyunk jelen, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb munkát.

Önéletrajz és motivációs levél: a belépés kulcsa

Amennyiben megtaláltuk azokat a munkaköröket és pozíciókat, amelyben szívesen dolgoznánk, következik az önéletrajz és szükség esetén a motivációs levél elkészítése és elküldése. Az önéletrajz és a motivációs levél a munkakeresés két legfontosabb dokumentuma, amelyek alapján a munkáltatók eldönthetik, hogy érdemes-e behívni valakit egy állásinterjúra. Ezért nagyon fontos, hogy ezek a dokumentumok jól megírtak, áttekinthetőek, hitelesek és meggyőzőek legyenek.

Az állásinterjúhoz szükséges lehet egy jól összerakott önéletrajz és motivációs levél is
Az állásinterjúhoz szükséges lehet egy jól összerakott önéletrajz és motivációs levél is

Az önéletrajz összefoglalja a személyes adatokat, a tanulmányokat, a munkatapasztalatokat, a készségeket és a képesítéseket, valamint az egyéb releváns információkat, amelyek alapján a munkáltatók megismerhetik a munkakeresőt. Az önéletrajz célja, hogy felkeltse a munkáltatók érdeklődését, és bizonyítsa, hogy a munkakereső alkalmas a kívánt állásra. Az önéletrajz írásához érdemes figyelembe venni a következő tippeket:

Megfelelő formátum

Az önéletrajz formátuma attól függ, hogy milyen típusú állásra jelentkezünk, és milyen a munkaerőpiac elvárása. Három fő típusú önéletrajz létezik. A kronológiai önéletrajz a munkatapasztalatokat időrendi sorrendben mutatja be, a legutóbbiaktól kezdve. A funkcionális önéletrajz a készségeket és a képesítéseket hangsúlyozza, és nem a munkahelyeket. A kombinált önéletrajz a két típus elemeit ötvözi. A leggyakrabban használt formátum a kronológiai, mert ez a legkönnyebben átlátható és követhető. A funkcionális és a kombinált formátum akkor javasolt, ha a munkakeresőnek nincs sok vagy folyamatos munkatapasztalata, vagy ha karrierváltást tervez.

Rövid és lényegretörő

Az önéletrajz nem egy életrajz, hanem egy rövid és tömör összefoglaló, amely csak a legfontosabb és legrelevánsabb információkat tartalmazza. Az ideális önéletrajz hossza egy maximum két oldal, de nem több. Érdemes kerülni a felesleges ismétléseket, a sablonos kifejezéseket, a mellébeszélést, és a nem releváns információkat.

Pontos és hiteles információk

Az önéletrajzban szereplő információknak pontosnak, hitelesnek, ellenőrizhetőnek és aktuálisnak kell lenniük. Félrevezetni a munkáltatókat az önéletrajzban egyáltalán nem javasolt, ez károsíthatja a hírnevünket és a bizalmunkat. Ha valamit nem tudunk bizonyítani, akkor ne írjuk bele az önéletrajzba. Ha valami megváltozott, akkor frissítsük az önéletrajzunkat. Ha valami nem releváns, akkor hagyjuk ki. Ha valamit nem értünk, akkor ne használjuk. 

Releváns az adott állásra

Az önéletrajz nem egy univerzális dokumentum, amelyet minden állásra ugyanúgy használhatunk. Minden állásnak mások a követelményei, elvárásai, és kihívásai, ezért az önéletrajzunkat is ennek megfelelően kell alakítanunk. Nem elég, hogy elküldjük az önéletrajzunkat, hanem meg is kell győznünk a munkáltatókat arról, hogy mi vagyunk a legalkalmasabb jelöltek az adott állásra. Ehhez érdemes alaposan tanulmányozni az álláshirdetést, és kiemelni azokat az információkat az önéletrajzunkban, amelyek illeszkednek a munkakörhöz, a feladatokhoz, a célokhoz, és a cég kultúrájához. Ha szükséges, akkor módosítsuk vagy egészítsük ki az önéletrajzunkat.

Legyünk kreatívak és egyediek

Az önéletrajz nem csak egy száraz és formális dokumentum. Segítségével megmutathatjuk a személyiségünket, a stílusunkat, a kreativitásunkat, és az egyediségünket. Az önéletrajzunknak nem csak informatívnak, hanem érdekesnek, figyelemfelkeltőnek, és emlékezetesnek is kell lennie, hogy kitűnjünk a többi jelentkező közül, és pozitív benyomást keltsünk a munkáltatókban. Ehhez érdemes használni a vizuális elemeket, mint például a színeket, a betűtípusokat, a logókat, az ikonokat, a grafikonokat, a képeket, stb., de csak mértékkel, és ízlésesen. Érdemes elkerülni a túlzsúfolt, unalmas, vagy sablonos önéletrajzokat, és inkább olyan önéletrajzot készíteni, amely tükrözi a saját egyéniségünket, és megkülönböztet minket a többiektől.

Motivációs levél

A motivációs levél kiegészíti az önéletrajzot. A pályázó bemutatkozik, elmondja, hogy miért jelentkezik az adott állásra, és miért gondolja, hogy ő a legmegfelelőbb jelölt. A motivációs levél célja, hogy meggyőzze a munkáltatókat arról, hogy érdemes behívni a jelöltet egy állásinterjúra. Az önéletrajznál felsorolt szempontokat itt is érdemes alkalmazni a siker érdekében: legyen rövid, tömör, lényegretörő, egyedi, szellemes. Az interneten számos minta elérhető, ami alapján elkészíthetjük a saját motivációs levelünket. 

Állásinterjú – mit tegyünk és mit ne a sikerért?

Egy állásinterjún a legfontosabb, hogy megmutassuk a legjobb oldalunkat, és meggyőzzük a munkáltatót arról, hogy mi vagyunk a legalkalmasabb jelölt az adott állásra. Készüljünk fel alaposan: mielőtt elmennénk az állásinterjúra, érdemes utánanézni a cégnek, a munkakörnek, a feladatoknak, és a követelményeknek. Érdemes átnézni az önéletrajzunkat, a motivációs levelünket, és a referenciáinkat, és felkészülni a lehetséges kérdésekre és válaszokra. Állítsunk össze egy listát az erősségeinkről, a gyengeségeinkről, a sikereinkről, a kihívásainkról, és a céljainkról, és ezeket tudjuk konkrét példákkal alátámasztani. Érdemes elgondolkodni azon, hogy miért szeretnénk dolgozni a cégnél, és miért gondoljuk, hogy mi vagyunk a legjobb jelölt.

Az állásinterjúra mindig érkezzünk felkészülten
Az állásinterjúra mindig érkezzünk felkészülten

Az állásinterjún az első benyomás nagyon fontos, ezért érdemes olyan ruhát választani, amely illeszkedik a cég kultúrájához, a munkakörhöz, és a személyiségünkhöz. Érdemes kerülni a túl feltűnő, túl laza, vagy túl elegáns öltözéket. Az állásinterjún viselkedjünk udvariasan és magabiztosan, bánjunk tisztelettel a munkáltatóval és a többi jelentkezővel. Semmiképpen ne késsünk el. A kérdéseket figyelmesen hallgassuk meg és világosan, őszintén, és lényegre törően válaszoljunk. Kerüljük a negatív, kritikus, vagy panaszkodó megjegyzéseket, és inkább pozitívan, lelkesen, és konstruktívan beszélgessünk. Érdemes feltenni néhány kérdést a cégnek, a munkakörnek, vagy a kiválasztási folyamatnak, és ezzel is mutatni az érdeklődésünket és a motivációnkat.

Az állásinterjú után köszönjük meg a lehetőséget. Kövessük nyomon a kiválasztási folyamat állását, és érdeklődjünk a további lépésekről, vagy a döntésről. Érdemes türelmesnek és optimistának lenni és nem siettetni. 

Ezekben a szakmákban találhatunk jelenleg a leggyorsabban munkát

Magyarországon jelenleg egyes iparágakban akkora a munkaerőhiány bizonyos területeken, hogy aki dolgozni szeretne ezekben a pozíciókban, szinte azonnali kezdéssel megteheti. Álláskeresés közben mindenki megtapasztalhatja, hogy betanított munkások iránt különösen nagy a kereslet. Azon belül is operátorokat, azaz összeszerelő munkásokat várnak nagy számban a vállalatok. Álláskeresés közben gyakorlatilag, ha a betanított munka fogalmat látjuk, többnyire operátor állásról van szó. A betanított munka az ország egész területén elérhető. Hegesztő állás, targonca vezető állás, csomagoló állás is nagy számban található a friss mai állások között. Adminisztrációs munkák és home office munkák közül is több iparágban válogathat ma az, aki a friss mai állások között böngészik.

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!