Minden, amit a kismamáknak járó kedvezményekről tudni érdemes

GYES, GYED, GYED extra, CSED részletesen

A gyermekvállalás rengeteg családot érint, az öröm mellett azonban a felelősség és az anyagi terhek is jelentősek lehetnek, ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen az elérhető támogatásokkal.

Számos ellátás érhető el Magyarországon, amelyek fontosak a gyermekek nevelésének és iskoláztatásának előmozdítása érdekében. A támogatások célja,  a gyermeket vállaló édesanyák – és családok – jövedelmi helyzetének javítása, a gyermekek megfelelő oktatásához és neveléséhez szükséges körülmények és feltételek biztosítása. Az alábbi cikkben összefoglaltuk a legfontosabb ellátásokat, amelyeket a kismamák, illetve kisgyermekes szülők vehetnek igénybe.

Anyasági támogatás

A gyermekvállalás a családok többségére nagy anyagi terhet ró, főleg az első gyermek születése előtt, hiszen rengeteg kelléket (bútorok, ruházat stb.) kell beszerezni. Ezeknek a terheknek az enyhítésére szolgál az anyasági támogatás, ami egy egyszeri pénzjuttatás, és a szülés utáni 6 hónapon belül lehet igényelni.

A jogosultság egyik alapvető feltétele, hogy a kismama a terhessége során legalább 4 alkalommal – koraszülés esetén legalább egy alkalommal – igazoltan részt vett várandósgondozáson.

Az igénylésre személyesen, illetve online is lehetőség van a megfelelő nyomtatványon keresztül, de adott esetben a kismama munkahelyén keresztül is igénybe vehető, amennyiben a munkahely kifizetőhely is egyben.

Az anyasági támogatás egyszeri összege 64.125 Ft (ikrek esetén 85.500 forint).

CSED – Csecsemőgondozási díj

A csecsemőgondozási díjat az anya igényelheti, legkésőbb a gyermek születésének időpontjában, vagy a szülés kiírt időpontja előtt 28 nappal. Ez a támogatás összesen 168 napig jár, ami a szülési szabadság időtartamának felel meg. Fontos, hogy a CSED csak akkor igényelhető, ha az anya a gyermek születése előtti 2 évben legalább 365 napig biztosított volt, és a gyermek a biztosítási jogviszony fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő 42 napon belül születik meg.

Az összege a bruttó bér 100%-a, a megállapított összeg után viszont személyi jövedelemadót kell fizetni, és havonta, utólag folyósítják. Érvényesíthető viszont belőle a családi adókedvezmény.

A CSED folyósítása alatt a támogatott nem végezhet keresőtevékenységet, változás esetén ezt 8 napon belül jelezni kell. A ​​csecsemőgondozási díj iránti kérelmet a biztosított foglalkoztatójánál kell előterjeszteni.

Számos ellátás jár a kismamáknak Magyarországon, melyek közül van, amit már a gyermek születése előtt is lehet igényelni.
Számos ellátás jár a kismamáknak Magyarországon, melyek közül van, amit már a gyermek születése előtt is lehet igényelni.

GYED – Gyermekgondozási díj

A GYED nem egy szociális juttatás, hanem a gyermekvállalás támogatásához nyújtott egészségbiztosítási pénzbeli ellátás. Biztosítási jogviszonyhoz, vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatott hallgatói jogviszonyhoz kötött támogatás.

A jogosult a csecsemőgondozási díj lejárta után kapja a GYED-et, a gyermek 2 éves koráig, illetve ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig.

A gyermekgondozási díj összege a szülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70%-a, maximális összege a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, azaz  2023. januárjától bruttó 324 800 forint.

A GYED bruttó összegéből levonásra kerül a nyugdíjjárulék (10%) és a személyi jövedelemadó-előleg (15%). A kérelmet ez esetben is a foglalkoztatónál kell benyújtani, és az összeget szintén havonta, utólag utalják. Visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra igényelhető.

A GYED mellett a szülő korlátlan időtartamban – akár napi 8 órában – , bármilyen jogviszonyban dolgozhat.

GYED Extra

A GYED Extra nem egy külön ellátás, hanem négy változás, melynek segítségével a kisgyermekes szülők még több anyagi támogatáshoz juthatnak, hiszen az új rendelkezés alapján a gyed extra mellett a szülők dolgozhatnak, vagy akár egyetemre is járhatnak. Ezek a változások:

  • Több ellátás egyidejűleg történő folyósítása: azaz a különböző gyermekek után járó ellátások egymástól függetlenül járnak a szülő számára
  • Testvér születése esetén két gyermek után jár a kétszeres, három gyermek után a háromszoros összegű GYED
  • Munkavégzés GYED folyósítása mellett: ez alapján az édesanya a gyermek ​​6 hónapos kora után korlátlan időtartamban végezhet munkát, a GYED folyósítása mellett
  • A GYED-re való jogosultság időtartama meghosszabbodik ikrek esetén
  • Bevezetésre kerül a diplomás-GYED, ami nagy segítséget nyújt a felsőoktatásban tanulmányaikat végző, illetve friss diplomás fiatalok számára.

GYES – Gyermekgondozást segítő ellátás

A gyermekgondozást segítő ellátás egy havi rendszerességgel folyósított támogatás, mely a gyermek 1 éves korától jár, egészen a gyermek 3. életévének betöltéséig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig. Természetesen az összeg a gyes-t kizáró ellátások (csed, gyed) lejártát követően vehető csak igénybe.

A támogatásra a szülő, vagy adott esetben a nagyszülő is jogosult lehet, a saját háztartásban nevelt gyermekek után.

Az ellátás havonta kerül folyósításra, összege 28.500 Ft, melyből 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra, illetve ikergyermekek esetén az összeg a gyermekszámmal arányosan növekszik. Amennyiben a kérelem később kerül benyújtásra, legfeljebb 2 hónapra visszamenőleg lehet igényelni.

A szülő a GYES folyósítása mellett munkát is végezhet, viszont fontos kitétel, hogy ezt csak a gyermek fél éves kora után teheti meg, és a gyermeket is elhelyezheti bölcsődében.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény lényege, hogy a kedvezmény összegével csökken az összevont adóalap, így az igénylőnek kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie. Mivel ugyanabból a bruttó összegből kevesebb adó kerül levonásra, magasabb lesz a nettó fizetés. Fontos tehát, hogy ez nem egy egyszeri támogatás, hanem folyamatosan jár, azaz minden hónapban ennyivel többet kap kézhez az igénylő szülő.

Az adó- és járulékkedvezményt bármelyik szülő kérelmezheti akár már a terhesség alatt, a 91. naptól – ez esetben szakorvosi igazolásra van szükség.

Az összegnek van egy maximum értéke, a kalkuláció alapját pedig a gyermekek száma határozza meg: 1 gyermek esetén 10.000 Ft-tal, 2 gyermek esetén 40.000 Ft-tal, 3 vagy több gyermek esetén gyermekenként 33.000 Ft-tal több esik be a családi kasszába.

A családi adókedvezmény alapjáraton havonta, a munkabérrel együtt jár, azonban lehetséges év végén az adóbevallással egy összegben is visszaigényelni.

Az adó- és járulékkedvezményt bármelyik szülő kérelmezheti
Az adó- és járulékkedvezményt bármelyik szülő kérelmezheti

Családi pótlék

A családi pótlék az állam havi rendszerességű hozzájárulása a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában, tehát alanyi jogon jár minden gyermeket nevelő szülőnek. Azonban az utaláshoz számos feltételnek kell eleget tenni (többek között a gyermeknek nem lehet 50 óránál több igazolt hiányzása az iskolában), hiszen a pótlék a gyermekek nevelését, iskoláztatását hivatott elősegíteni.

A támogatás egészen addig jár, amíg a gyermek otthon lakik, és köznevelési vagy szakképző oktatási intézményben tanul, legfeljebb 20 éves koráig.

A pótlék összege a gyermekek száma alapján kerül meghatározásra, illetve változhat még annak függvényében, hogy a szülő egyedül neveli-e, mértéke pedig az utóbbi években nem változott, és minden hónap elején kerül folyósításra.

Természetesen mindegyik ellátás esetében fontos utánajárni a jogosultság pontos feltételeinek, hiszen számos olyan egyedi élethelyzet van (külön élő szülők, nagyszülők, tartósan beteg gyermekek, harmadik gyermek után járó kedvezmények stb.), amelyben vagy további kitételeknek kell megfelelni, vagy még további kedvezmények érhetők el.

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!