Így készülj fel az állásinterjúra

Egy állásinterjú sikere rengeteg tényezőn múlik. Ezek közül számos tőlünk teljesen független, viszont vannak olyan lényeges kérdések és pontok, amire tökéletesen fel lehet készülni előre. Mutatunk néhány trükköt, amivel garantáltan sikeres lehetsz az állásinterjún!

A felkészült jelölt egy állásinterjún hatalmas előnyben van
A felkészült jelölt egy állásinterjún hatalmas előnyben van

Még az első lépés előtt: önéletrajz és motivációs levél

Furcsának tűnhet, de a sikeres állásinterjú első lépcsőfoka valójában a megfelelő önéletrajz és motivációs levél. Nemcsak azért fontosak ezek, hogy kitűnjünk a többi pályázó közül, hanem azért is, mert ez alapozza meg az első benyomást rólunk a munkáltatónál.

Először gondoljuk át erősségeinket és olyan önéletrajz legyen a birtokunkban, ami tükrözi ezeket. Amennyiben van LinkedIn profilunk, mindenképpen frissítsük. Az önéletrajz legyen egyedi, ne túl hosszú és csak és kizárólag valódi adatokat tartalmazzon. Az önéletrajz-készítő segít a megfelelő struktúra és formátum kialakításában. Ugyanez igaz a motivációs levél esetében is. Érdemes mintákat megnézni az interneten, de törekedjünk, hogy a saját stílusunkat is tükrözze, akárcsak a kísérő levél. Ezzel már szerezhetünk egy alapvető szimpátiát a munkáltatóban.

A pozícióhoz, céghez illő ruházat tökéletes belépő

Akárcsak egy színházban, itt is igaz a mondás, alkalomhoz és helyszínhez passzoló ruhát illik választani. Egy szigorúbb, formálisabb céghez, különösen ha komolyabb pozícióra pályáztunk, akkor a legjobb a hagyományos kosztümös, férfiak esetében zakó/ing viselete, fekete, sötétkék, fehér színekben.

Egy lazább hangulatú munkahelyre nyugodtan felvehetünk színesebb darabokat, egy-egy pozícióhoz pedig akár egyedi kiegészítőket is választhatunk, amivel még inkább megmutatjuk egyéniségünket. A nagyon erős színeket viszont érdemes kerülni, inkább a halványabb, pasztell árnyalatok mellett döntsünk. Ugyan nem öltözködési tipp, de szintén a megjelenés fontos része: nagyon fontos kipihenten érkezni az interjúra!

Az állásinterjúra való felkészülés elengedhetetlen

Felkészülni az állásinterjúra több téren is kiemelten fontos. Először is el kell dönteni, milyen információkat szeretnénk magunkról mindenképpen megosztani. Minél konkrétabban fogalmazunk, annál jobb. Az olyan nagyon általános célokat, mint szakmai fejlődés, vagy csapatban dolgozás kerüljük, vagyis próbáljuk meg minél konkrétabban leszűkíteni.

A cégről szintén fel kell készülni az interjúra. Annyi információt érdemes összeszedni, hogy legalább 1 percig tudjunk beszélni a leendő munkahelyünkről. Minél több felületen érdemes utánanézni a cégnek, hogy a lehető legtöbb információ birtokába lehessünk. Ami szintén lényeges: tudjunk kérdezni a cégről és a leendő pozíciónkról, munkafolyamatról stb.

Az első benyomás az állásinterjún rendkívül fontos
Az első benyomás az állásinterjún rendkívül fontos

Az állásinterjú kezdőkérdése: meséljen magáról!

A magabiztos fellépés kulcsfontosságú. A túlzott magabiztosság viszont visszaüthet, ettől érdemes tartózkodni. Természetesen első körben a szakmai kompetenciákra kíváncsiak a munkáltatói oldalon is, de hogy alkalmasak vagyunk-e a pozícióra az attól is függ, mennyit tudunk megmutatni az emberi oldalunkról.

Törekedjünk arra, hogy konkrétan fogalmazzunk itt is, mindenképpen legyen információtartalma annak, amit mondunk, ne csak bevett kliséket használjunk, mint a könyvolvasás, sétálás stb. Egyszerre semmiképpen ne osszunk meg túl sok információt, mert hirtelen „leforrázva” érezheti magát az interjúztató és meg sem tudja jegyezni, amit mondunk. A beszédstílusunk legyen normál hangerejű és tempójú, kerek egész mondatokban, választékosan fogalmazzunk.

A szemkontaktus nagyon fontos! Ahogy az is, hogy mindig figyeljük az interjúztató reakcióit és annak megfelelően folytassuk a bemutatkozást. Érdemes kisebb szüneteket tartani, hogy kérdezni is tudjanak az interjúztatók.

Az örök mumus: erősségek-gyengeségek

Az interjúztatók egyik kedvenc, a pályázók egyik legkevésbé kedvelt kérdése az állásinterjúnak az erősségek-gyengeségek témaköre. Fontos, hogy mindkettőre tudjunk válaszolni, mert ezt az interjúztatók sokszor összevetik. Természetesen az erősségek legyenek túlsúlyban, de gyengeségeket is említsünk.

Erősségeknek mindenképpen olyan dolgokat kell kiemelni, amelyek köthetők a leendő munkához. Egyre inkább konkrétumokat várnak el a munkáltatók itt is, tehát nem elég azt mondani, hogy tudsz csapatban dolgozni. Érdemes röviden feleleveníteni egy olyan történetet korábbról, amiben ezt meg is tudtad mutatni és segített a célod elérésében. A gyengeségek esetében érdemes úgy hangsúlyozni a tényeket, hogy be tudd mutatni, akár szintén egy történet keretében, hogy tisztában vagy ezzel a tulajdonságoddal, de már dolgozol rajta, hogy változtass.

Sokszor nem csak egy, hanem több interjúztató is jelen van az állásinterjún
Sokszor nem csak egy, hanem több interjúztató is jelen van az állásinterjún

Az elmúlt két év új divatja: online állásinterjú

A COVID járvány idején bevezetett home office az interjúztatásra is hatással volt. Ahogy minden az online térbe költözött, az állásinterjúk is a webkamerákon keresztül történtek. Sok cég azóta is szívesen alkalmazza ezt a módszert az egyszerűbb megszervezhetőség kedvéért.

A siker érdekében találjuk ki előre a helyszínt, hova lehet elvonulni, ahol biztosan nem zavarnak meg minket az állásinterjú közben. A technikai feltételeket is előre biztosítsuk, ellenőrizzük hogy megfelelően működik-e a mikrofon, a webkamera, az internetkapcsolat.

A második körös interjúztatás titkai

Sok cégnél többkörös interjúztatás vár a jelöltekre. A második körben általában már sokkal hosszabb időt kell a munkáltatónál tölteni. Ekkor a képességeidet és az egyéniségedet is szeretné jobban megismerni a leendő munkáltatód.

Sokszor követi a négyszemközti interjút egy csoportos állásinterjú, ahol a leendő kollégáiddal is találkozol majd. Ez általában úgy zajlik, mint egy próbanap, mégha nem is mindig teljes napot ölel fel. A felkészültségedet úgy tudod a legjobban bizonyítani, ha mindenkivel megpróbálsz kapcsolatot felvenni, specifikus kérdéseket teszel fel a munkakörödhöz és a céghez kapcsolódóan, hangsúlyozd a korábbi tapasztalataidat és igyekezz kiemelni a képességeidet.

Az állásinterjút lemondani kötelező

Előfordul, hogy valamiért mégsem tudunk megjelenni az állásinterjún vagy időközben meggondoltuk magunkat, esetleg egy jobb pozíciót találtunk valahol máshol. Ilyen esetben mindenképpen jelezzük a cégnek, hogy nem tudunk részt venni az állásinterjún. Lemondani minden esetben kötelező és illendő az interjút. Lehetőleg azonnal tegyük meg, amint kiderül, hogy nem tudunk részt venni.

Amennyiben azért mondjuk le, mert valamilyen váratlan élethelyzettel kell szembe néznünk és szeretnénk új időpontot kérni akkor higgadtan és lehetőleg proaktívan álljunk a helyzethez. Soroljunk fel több időpontot, esetleg ajánljuk fel a telefonos vagy online interjú lehetőségét és mindenképpen kérjünk elnézést!

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!