Így helyezkedj el külföldi munkavállalás/betanulás után a hazai piacon!

Hazaköltözés Magyarországra külföldi munkavállalás után

Rengeteg magyar munkavállaló dolgozik külföldön. Vannak, akik valóban csak a munka miatt élnek kint, azonban nem terveznek hosszútávra, még lakást sem bérelnek, hanem a munkáltató által biztosított szállást veszik igénybe és gyakran hazalátogatnak. Vannak, akik teljesen életvitelszerűen  5-10 évre költöznek ki, és vannak olyanok, akik végleg új hazát választanak. 

Az első két csoport tagjai visszatérnek a magyar munkaerőpiacra, azonban érdemes alaposan átgondolni és megtervezni a hazatérést, hogy a lehető legkevesebb zökkenővel alakíthassák ki újra az itteni életüket és álljanak munkába Magyarországon. 

Az álláskeresést már a hazaköltözés előtt érdemes elkezdeni
Az álláskeresést már a hazaköltözés előtt érdemes elkezdeni

Tájékozódj a lehetőségekről!

Aki a hazatérést fontolgatja, először mindenképpen mérje fel az itthoni lehetőségeket, a munkaerőpiac helyzetét. Vizsgálja meg egy kis utánajárással, mennyire találhatja meg saját karriercéljait itthon. 

Amennyiben van végzettsége, akár magyar akár külföldi, az hogyan kamatoztatható a magyar piacon. A külföldi szakmai tapasztalat is nagyon sok munkakörben előny, ahogy az idegennyelv ismerete is, melyet már fizikai munkakörökben is egyre inkább elvárnak.  

A magyar állásportálokon, a közösségi média felületeken, de akár munkaerő közvetítő cégen keresztül is már külföldről érdemes elkezdeni az álláskeresést. A közszférán belüli állás pályázati kiírások egy külön honlapon, a Közszolgálati Állásportálon érhetőek el.

Egyes hiányszakmákban garantált az azonnali elhelyezkedés a külföldről hazatérő magyar munkavállalóknak. Ilyen hiányszakma például kékgalléros munkakörök közül a targoncás, a villanyszerelő, műszerész, gépbeállító vagy a hegesztő. Alapvetően a gyártási szektorban szinte mindenhol munkaerőhiány van, de hiányszakma a vendéglátóipar területén szinte minden munkakör. 

Állásbörzék és szervezetek

Hazatérést követően vagy egy-egy hazalátogatás alkalmával érdemes kilátogatni az állásbörzékre is, ahol személyesen kapcsolatba lehet lépni a munkáltatókkal. A legnépszerűbb állásbörzék a Műegyetemi és a HVG állásbörze. 

Természetesen lehetőség van a hazai munkaügyi központokhoz is fordulni, melyeket új néven Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) egységként találhatnak meg a munkakeresők.  A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat állami szervezet, melynek egységei a kormányhivatalok és járási hivatalok keretében működnek. Álláskeresőként a magyarországi lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti illetékes hivatalt kell megkeresni. 

A hazatérő külföldi magyarok számos vállalkozást indítottak már az elmúlt években
A hazatérő külföldi magyarok számos vállalkozást indítottak már az elmúlt években

Sok külföldről hazatérő magyar munkavállaló dönt úgy, hogy itthon a kint összegyűjtött pénzből vállalkozást alapít vagy mielőtt munkába állna, tanfolyamokat végez vagy felsőoktatásban tanul tovább. Személyes karrier tanácsadás, pályaválasztás, továbbtanulás, vállalkozás indítás esetén is kérhetnek tanácsot az NFSZ-től a külföldről hazatérő munkavállalók. 

Azok a külföldről hazatérő munkavállalók, akik szeretnének Magyarországon munkába állni, igénybe vehetik az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) szolgáltatásait. Díjmentes tanácsadást vehetnek igénybe és számos információhoz ingyenesen juthatnak hozzá például a hazai munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban, de az adminisztratív teendőkről is kapnak tájékoztatást.  Az EURES hazai hálózata segít az elhelyezkedésben is, valamint az elérhető anyagi támogatások között is útba igazítja a külföldről hazatérő munkavállalót. Kiemelt eseménye a szervezetnek az Európai Online Állásbörze. 

Álláskeresési támogatás külföldről hazatérő munkavállalóknak

Amennyiben az álláskereső munkakeresési járadékot szeretne igénybe venni, és igazolni tudja más tagállambeli munka és biztosítási jogviszonyát, úgy beszámítják azt a munkaviszonyt a járadék megállapításakor. 

Ehhez nagyon fontos, hogy még külföldön, amint megszűnik a munkaviszony, kérje az adott tagállam foglalkoztatási szervétől az úgynevezett U1-es nyomtatványt. Ezt csatolni kell a munkakeresési járadék iránt benyújtott kérelemhez. A folyósítás hossza maximum 90 nap lehet. 

Az álláskeresést akár 90 napig is támogatja az állam, külföldi munka után is
Az álláskeresést akár 90 napig is támogatja az állam, külföldi munka után is

Virtuális Munkaerőpiac Portál – VMP

A munkaügyi szervezet ingyenes álláskeresési szolgáltatása a Virtuális Munkaerőpiac Portál (VMP) álláskeresési weboldal. Többek között abban különbözik a többi álláskeresési portáltól, hogy a feltöltött állásajánlatokat és önéletrajzokat ellenőrzik a munkaügyi szervezet szakemberei. 

A rendszer továbbá automatikusan felajánlja a munkaadóknak az állásajánlatuknak megelelő önéletrajzokat, a munkakeresőknek pedig lehetővé teszi, hogy az önéletrajzuknak megfelelő hirdetéseket lássák a találati listában. A rendszer megbízható, a belépéshez szükséges regisztráció nagyon részletes adatokat kér. Munkaadóknál például adószámot és foglalkoztatói azonosítót, míg álláskeresők esetében például TAJ számot, a munkaügyi szervezet által generált IR azonosítót.

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!