Ezért népszerű juttatás az egészségügyi támogatás

A munkavállalók egészsége a vállalatok számára kiemelten fontos. Egy dolgozó akkor tud igazán jól teljesíteni a munkahelyén, ha rendben van a testi-lelki egészsége. Ezt a cégek is hamar felismerték, ezért kerültek be az egészségügyi programok a juttatási csomagokba. Az utóbbi időben pedig úgy tűnik, még nagyobb fókuszt kap ez a fajta juttatási forma, ugyanis hamar bebizonyosodott, hogy a dolgozók nagyon pozitívan értékelik az egészségügyi támogatásokat.

Kiváló munkaerő megtartó támogatás az egészségügyi juttatás
Kiváló munkaerő megtartó támogatás az egészségügyi juttatás

Fókuszban az egészségügyi szolgáltatások

Az inflációs nyomásnak és a továbbra is tapasztalható munkaerőhiánynak köszönhetően idén még inkább kiemelt cél, hogy a fluktuáció mértékét visszaszorítsák a vállalatok. A munkaerő megtartására azokban az iparágakban kell minden eddiginél jobban fókuszálni, melyekben a munkaerőhiány még mindig jelentős.

A versenyképesség meghatározó tényezői idén is a bérek és juttatási csomagok lesznek. A cégek folyamatosan követik iparágon belül az egyes munkakörökhöz tartozó béreket és igyekeznek lépést tartani azokkal. Különösen fontos alapfizetéseken túl a juttatási csomagokat is vizsgálni.

Ebbe beletartoznak az utazási, lakhatási támogatások, az egészségügyi szolgáltatások, de az egyéb kiegészítő támogatások is. Ez lehet egyéb anyagi juttatás, életvitelhez kapcsolódó segítségnyújtás, vagy akár a kikapcsolódást, pihenést támogató extra ajándék. A pénzügyi edukáció például kiemelt szerephez juthat az idei évben. Ezek a juttatások rendkívül vonzóvá tehetnek egy-egy munkahelyet és a fluktuáció csökkentésében is kiemelt szerepet játszik. Ezek közül kerülnek egyre inkább előtérbe az egészségügyi juttatások.

A szűrővizsgálatok is részei lehetnek az egészségügyi juttatási csomagnak
A szűrővizsgálatok is részei lehetnek az egészségügyi juttatási csomagnak

Az employer brandingnek is fontos része az egészségügy

Az employer brandingnek, azaz a munkáltatói márkaépítésnek kiemelt szerepe van a lojalitás növelésében. Nagyon fontos már a toborzás során, hogy a vállalat kihangsúlyozza azokat az erősségeket, amelyekből a leendő munkavállalók tudni fogják, itt valóban tesznek azért, hogy a dolgozók hosszú távon is a cégnél maradjanak. Ezek közé tartozik, ha egy vállalat felelősen gondolkodik az egészségügyi szolgáltatásokról és tesz azért, hogy a munkavállalóinak egészségi állapota a lehető legjobb legyen. Ha eleve sikeres egy cég employer branding tevékenysége, akkor a meglévő dolgozók is viszik a jó hírét a vállalatnak. Egy profi HR partner akár már a toborzás teljes folyamatát végig kíséri, de arra is van lehetőség, hogy csak bizonyos fázisoknál veszi igénybe egy-egy munkáltató a támogatást. A folyamat során egy külső partner a vállalat hírnevét pozitív irányba tudja befolyásolni a leendő munkatársak szemében.

Az egészségügyi juttatások típusai

1. Magánegészségügyi ellátás biztosítása

A magánegészségügyi juttatás az egyik legnépszerűbb egészségügyi támogatási forma. Az állami egészségügyi rendszer korlátozott lehetőségei miatt egy nagyon népszerű juttatási forma a munkavállalók körében.

A juttatási csomag mértékétől függően tartalmazhat járóbeteg-szakellátásokat, diagnosztikai vizsglatokat, ambulás és egynapos műtéteket. Bővített formában akár fekvőbeteg-ellátást és különböző szűrővizsgálatokat is. Amennyiben a családtagok is bevonhatóak az ellátásba és rájuk is kiterjeszthető a támogatás, az még nagyobb megtartó erőt jelent. Az egészségügyi szolgáltatók, a biztosítók és az önkéntes egészségpénztárak is tisztában vannak ezzel így sokféle szolgáltatási csomagot kínálnak a cégeknek.

Ha a családra is kiterjed az egészségügyi támogatás, még nagyobb a sikere
Ha a családra is kiterjed az egészségügyi támogatás, még nagyobb a sikere

2. Mentális és pszichés jólét támogatása

Munkakörtől és felelősségtől függő, hogy egy adott munka mennyire viseli meg pszichésen a munkavállalót. Emellett természetesen a magánéleti problémák miatt is szükség lehet pszichés támogatásra a dolgozóknak.

A cégek általában tréningeket, programokat dolgoznak ki, amivel a mentális egészség pozitív irányban erősíthető, de sok helyen a pszichológusi konzultáció is biztosított az egészségügyi juttatásokon belül.

3. Megelőző, prevenciós szűrés

Kevésbé népszerű támogatási forma egyelőre. Főleg amiatt, mert a dolgozók megjelenési hajlandósága elég alacsony az ilyen jellegű prevenciós szűrővizsgálatokon. A közös, egy-egy napra tömbösített céges szűrővizsgálatoknak, akár egy-egy csapatépítő nap keretén belül viszont nagy sikere van általában. A tapasztalatok szerint ilyenkor a csapatszellem viszi a dolgozókat és nem egyszer sikerül időben kiszűrni olyan betegségeket – mint például cukorbetegség, vagy szívproblémák – amik időben elkezdett kezelés mellett jól kordában tarthatók.

Az egészségügyi juttatások népszerűségének több oka van

Munkáltatói oldalról valóban az egyik legjobb munkaerő megtartó plusz juttatások köré lépett elő az egészségügyi juttatás, különösen ha az magán egészségügyi szolgáltatásokkal, egészségpénztári lehetőségekkel van kibővítve.

Előnye, hogy nyújtható egységesen vagy személyre szabottan, rendszeresen vagy alkalomszerűen is. A munkavállaló számára pedig nincs adóvonzata és olyan plusz szolgáltatást vehet igénybe, ami a jelenlegi egészségügyi helyzetben kiemelten előnyös.

Előbb eljut orvoshoz a munkavállaló, ha magánegészségügyi szolgáltatást vehet igénybe
Előbb eljut orvoshoz a munkavállaló, ha magánegészségügyi szolgáltatást vehet igénybe

Betegszabadság és táppénz

Egy naptári évben maximum 15 munkanapra mehetünk betegszabadságra, kizárólag saját betegségünk esetén. Ha év közben kezdtünk dolgozni az adott munkahelyen, akkor a betegszabadság idejét is arányosítani kell. A betegszabadság idején a teljes fizetés jár. A táppénz a betegszabadság lejártát követően indul, ami a fizetés 70%-át jeleni. Ez az összeg adó-és járulékköteles.

Vannak speciális esetek, amikor azonnal táppénz jár a dolgozóknak, ilyen például a veszélyeztetett terhesség vagy az üzemi baleset. A táppénz igénybevételéhez szükséges az orvosi igazolás a keresőképtelenségről – háziorvosi, kezelőorvosi, vagy kórházi igazolás. Kell, hogy legyen biztosítási jogviszonyunk. Igazolt keresőképtelenség esetén járó táppénz maximum egy évig adható.

Az egészségügyi juttatásokkal, szolgáltatásokkal a munkáltatók nem titkolt célja a munkaerő megtartásán túl, hogy minél kevesebb betegszabadságot és táppénzt vegyenek igénybe a dolgozók. Így mind a vállalat, mind a munkavállalók jól járnak.

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!