Utolértek az álláskeresés nehézségei? Így tudsz tenni ellene!

Állást keresni sosem egyszerű, különösen akkor, ha rövid időn belül akár többször is munkahelyet vált valaki. Az álláskeresés nehézségei senkit nem kerülnek el, aki a piacon nyitott pozíciók között keres új lehetőségeket. Statisztikák szerint átlagosan fél év telik el, mire valaki új munkát talál. Ez persze egyénileg változó, de az álláskeresés nehézségei által okozott stressz szinte biztos, hogy rövidebb-hosszabb ideig mindenki életében jelen van. Mutatunk pár tippet arra, hogy lehet könnyedén átvészelni ezt az időszakot!

Az álláskeresés nehézségei

Állást keresni kimerítő. A kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy, hiszen nem elég csupán böngészni a nyitott pozíciók között. Az önéletrajz elküldése sem jelent még semmiféle garanciát arra, hogy egyáltalán válasz érkezik a cégtől. Különösen megterhelő folyamat állást keresni meglévő munka mellett. Így bár az anyagi gondok kevésbé befolyásolják a hangulatunkat, de rengeteg plusz energiát felemészt.

Ezek a folyamatok egyre pesszimistábbá tehetik az álláskeresőt. Fontos, hogy tudjunk tovább lépni és megoldást keresni arra, hogy mivel tehetnénk hatékonyabbá az álláskeresést.

  1. Az álláshirdetések között gyakori, hogy irreálisan magas elvárásokat támasztanak a cégek. Ezzel általában ők is tisztában vannak, így nem szabad, hogy elriasszon bárkit, ha nem felel meg az összes előírásnak. Az álláskeresés nehézségei közül ez az egyik, amit érdemes lazábban kezelni.

Jó tanács: Nyugodtan jelentkezz olyan állásra, ahol a legtöbb feltételnek megfelelsz! Ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, milyen karrier lenne, amit elképzeltünk magunknak.

  1. Gyakori hiba, hogy nem pozícionáljuk megfelelően a készségeinket és nem tudunk nyíltan beszélni az erősségeinkről. Meg kell tanulnunk büszkének lenni a korábban elért sikereinkre.

Jó tanács: Fontos, hogy egyéni képességeinket megfelelően alá tudjuk támasztani, hogyha sikerül a személyes interjú, magabiztosan válaszoljunk a felmerülő kérdésekre.

  1. Amennyiben nem minket választanak vagy válaszra sem méltatnak a jelentkezés során, éljük meg nyugodtan a kisebb-nagyobb kudarcot. Ne engedjük viszont, hogy elhatalmasodjon rajtunk a pesszimista hozzáállás, mert azzal az álláskeresés csak egyre nehezebb lesz és egy negatív spirálba kerülhetünk.

Jó tanács: Barátok, családtagok, korábbi kollégák támogatására ilyenkor kiemelten szükség van, vegyük fel velük a kapcsolatot és beszélgessünk sokat a munkakeresés során átélt tapasztalatainkról.

Az álláskeresés sosem egyszerű, fontos a lelki támogatás a közeli barátoktól, rokonoktól
Az álláskeresés sosem egyszerű, fontos a lelki támogatás a közeli barátoktól, rokonoktól

Felkészülés az álláskeresésre

Bár sokan kudarcnak, esetleg krízisnek élik meg, hogy éppen állást keresnek, nem érdemes így gondolni erre az időszakra. Sőt, pont ellenkezőleg, minél többen tudják, hogy éppen új lehetőségek után kutatunk, annál valószínűbb, hogy akár egy váratlan helyről érkezik ajánlat, és akár még karrier szempontjából is előnyös lehetőséget kapunk.

Nagyon fontos, hogy ne legyenek irreális elvárásaink álláskeresés során. Az álláskeresés nehézségei előbb-utóbb majdnem mindenkit elérnek, ha tisztában vagyunk a kihívásokkal, könnyebben vehetjük az akadályokat.

Minél előbb kezdjünk el munkát keresni, ha úgy döntünk, hogy munkahelyet váltanánk, vagy az életünk alakult úgy, hogy új állás után kell néznünk.

Először gondoljuk át erősségeinket és olyan önéletrajz legyen a birtokunkban, ami tükrözi ezeket. Amennyiben van LinkedIn profilunk, mindenképpen frissítsük. Az önéletrajz legyen egyedi, ne túl hosszú és csak és kizárólag valós adatokat tartalmazzon. Ugyanez igaz a motivációs levél esetében is. Érdemes megnézni a mintákat az interneten, de törekedjünk, hogy a saját stílusunkat is tükrözze, akárcsak a kísérő levél.

Következhet a lehetőségek feltérképezése, álláshirdetések böngészése, ismerősök megkérdezése, regisztrálhatunk a munkaügyi központnál, vagy fejvadász cégeknél is.

Álláskeresés típusai

Munkaügyi központok

Aki munkát keres és nyilvántartásba vett álláskereső, annak együtt kell működnie a munkaügyi hivatallal. Sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, vagy csak akkor, ha anyagi segítséget kérnek az álláskereséshez. Ez nem jár azonban mindenkinek, de pontos tájékoztatást adnak róla a hivatalok.

Személyesen és online is lehet a munkaügyi központoknál regisztrálni. Ez a lehetőség azonban csak azok előtt nyitott, akiknek nincs munkaviszonyuk és nem folytatnak nappali tagozatos tanulmányokat, nem jogosultak nyugdíjra és nem kapnak egyéb olyan támogatást sem, ami kizáró ok lehet.

A munkaviszony megszűnését követően a munkakeresés a munkaügyi központokon keresztül is történhet
A munkaviszony megszűnését követően a munkakeresés a munkaügyi központokon keresztül is történhet

A munkaügyi hivatalnál alkalmazottat kereső cégek is regisztrálnak és az ő ajánlataikat továbbítja a hivatal az álláskeresők felé. Fontos azonban, hogy aki bekerül a nyilvántartásba, annak kötelezően együtt kell működnie a központtal és elfogadni az onnan érkező ajánlatokat. Sok cég keres kifejezetten regisztrált álláskeresőket, mert alkalmazásuk esetén támogatást vehet fel az államtól. Emellett a központ képzéseket, szakmai tanácsadást és egyéb támogatást is nyújt a munkát keresőknek.

Fejvadász cégek

Álláskeresőként a fejvadász cégekkel úgy kerülhetünk kapcsolatba legkönnyebben, ha konkrét kérdésekkel keressük meg őket. Például egy bizonyos iparágban, vagy pozícióban szeretnénk elhelyezkedni és álláskeresés során megnézzük, melyik fejvadász dolgozik ezen a területen. Önéletrajz kapcsán is kérhetünk tőle tanácsot. Online, szakmai oldalakon szintén érdemes felkeresni őket, ilyen a már említett LinkedIn például. A fejvadászok egyébként kiemelten aktívak ezeken a közösségi platformokon, így ők is könnyedén ránk találhatnak, amikor munkaerőt keresnek egy-egy cég számára.

A fejvadászok az önéletrajz kapcsán felmerülő kérdésekben is segíthetnek
A fejvadászok az önéletrajz kapcsán felmerülő kérdésekben is segíthetnek

Online álláskeresés

Egyértelmű, hogy ma az álláskeresés leginkább az interneten keresztül történik. Vannak kifejezetten álláskereső oldalak, de a közösségi médiát is gyakran használják mind a cégek, mind a munkát keresők ilyen céllal.

A legegyszerűbb módja a munkakeresésnek az online álláskereső oldalak böngészése. Ezeken az álláskereső ingyenesen férhet hozzá az álláshirdetésekhez és rengeteg szempont alapján szűrhet a meghirdetett pozíciók között, mint például a Jobtain álláskereső portálján is.

Az álláskeresés a közösségi médiában is régóta jelen van. A Facebookon rendszeresek a hirdetések, de számos, kifejezetten iparágakhoz köthető álláshirdető profil, oldal is található rajta. Szakmai oldalak közül a LinkedIn ami kiemelkedő, elsősorban szellemi munkakörben dolgozóknak érdemes jelen lenni a platformon. A világ legnagyobb ilyen jellegű szakmai közösségi oldala, ami elsősorban kapcsolatépítésre és álláskeresésre épít. 

Ma már egyre kevésbé gyakori, hogy maga az álláskereső ad fel hirdetést, azonban egyes álláskereső oldalak és a közösségi média természetesen erre is megadják a lehetőséget. Ennek a gyakorlata azonban inkább a nyomtatott sajtóban maradt még meg, bár ott is egyre inkább eltűnőben van. 

Offline álláskeresés

Bár az interneten történő álláskeresés a legegyszerűbb és legnépszerűbb, bizonyos iparágaknál még ma is az újsághirdetések a népszerűek. Különösen igaz ez olyan pozícióknál és térségekben, ahol nagyobb valószínűséggel jut el az információ ezeken a felületeken a célközönséghez. Emellett szakmai nyomtatott médiumokban is találhatunk folyamatosan hirdetéseket. Érdemes tehát nyitott szemmel járni és az online álláskeresés mellett az offline lehetőségeket is figyelemmel követni.

Álláskeresési tippek

Eltérő élethelyzetekben eltérő stratégiával találhatunk könnyen munkát. Mást tart szem előtt egy diák, aki állást keres és mást a pályakezdő fiatal és friss diplomás. Szintén más, ami számít a munkakeresés során egy idősebb álláskeresőnek. Ami közös, a jó önéletrajz, ez korosztálytól függetlenül fontos. Egy diák esetében természetesen a tanulmányok és az esetleges korábbi, vagy önkéntes munkák feltüntetésén van a hangsúly.  Álláskeresés diákként még mindig a diákmunka-szövetkezeteken keresztül a legegyszerűbb, de a közösségi médiában és az álláskereső portálokon is egyre több a nekik szóló hirdetés. Álláskeresés pályakezdőként sem egyszerű.

Az álláskeresési tippek közül különösen érdemes az önéletrajz, motivációs levél és kísérőlevél kapcsán körültekintőnek lenni. Mindegyik legyen egyedi, különösen a motivációs levél és a kísérő levél. Nem érdemes mintát használni, és mindig figyelni kell arra, hogy az igazat írja a pályázó és ne füllentsen a jobb elbírálás reményében.

Az önéletrajz, motivációs levél mindig legyen egyedi
Az önéletrajz, motivációs levél mindig legyen egyedi

Bár a cégek már nem köthetik ki álláshirdetéseikben, hogy milyen életkorig keresik a leendő munkatársakat, gyakori tapasztalat, hogy 50 éves kor felett egyre nehezebb munkát találni. Szerencsére vannak olyan ágazatok, ahol annyira sok a nyitott pozíció, hogy biztosan könnyebben talál munkát az idősebb generáció is. Érdemes tehát kicsit tágítani a látókört és más területeken is körbenézni. Emellett pedig bátran megpályázhat kortól függetlenül bárki bármilyen pozíciót, sokszor ugyanis a munkaadók kifejezetten értékelik a tapasztalt munkaerőt és különböző támogatásokat is igénybe vehetnek, amennyiben alkalmazzák őket.

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!