3 gyári munka, ami biztos állás marad a válságban is

Évről évre fokozódik a fizikai munkaerőért és a hosszútávú, stabil állásokért folytatott verseny, ezért mind a toborzás, mind a megtartás egyre nagyobb kihívást jelent a hazai munkáltatóknak. A gyári munkákhoz nem várnak el különösebb munkatapasztalatot, hiszen többségében betanított munkáról van szó, így minden esetben megmutatják, hogy mit kell a munkavállalónak csinálnia. A következő gyári állások biztosan stabil megélhetést biztosítanak majd az előttünk álló válsághelyzetben.

Gyári állás = kevés fizetés? Ez ma már nem igaz!

Az elmúlt 5 évben a fizikai dolgozók jövedelme dinamikusan, stabilan az átlagbér-emelkedés feletti ütemben növekedett. Van olyan nagyvállalat, ami 2018 óta 67%-kal emelte a melósok munkabérét. Mára azonban csak a magas fizetés már nem jelent versenyelőnyt a munkáltatóknak, amit jól mutat, hogy a jól fizető cégeknél is kritikusan magas a munkaerő gyakori cserélődése a betanított, gyári munkakörökben.

Már 2021-ben látható volt, hogy a munkaerőpiac a COVID után visszaállt az azt megelőző pályára, azaz a munkaadóknak ismét versenybe kellett szállni azért, hogy meg tudják szerezni a szükséges számú fizikai, gyári pozíciót betöltő munkaerőt. Egyre könnyebb váltani a betanított állások között, ezért a munkaadóknak fontos volt felmérni a gyári munkaköröket betöltő munkavállalók igényeit. Pont emiatt adnak egyre több juttatást a versenyképes bérezésen túl a gyárakban dolgozó munkások számára.

A versenyképes bérezésen túl sokféle plusz juttatás várja a gyári dolgozókat.
A versenyképes bérezésen túl sokféle plusz juttatás várja a gyári dolgozókat.

Neked is fontos, hogy az alapfizetésed mellé további juttatások járjanak és különböző bónuszokat és pótlékokat biztosítson a munkaadód? Az általunk felkínált legtöbb munkakörben még ennél is többet kaphatsz! Sőt, az alábbi munkáknál abban is biztos lehetsz, hogy a stabilitás és versenyképes juttatások mellett válságálló munkaköröd lehet, hiszen kétkezi munkára minden helyzetben szükség lesz!

Dolgozz operátorként!

Manapság leginkább a gyártósoron használt gépek kezelőit, illetve a gyártósor mellett betanított munkát végző dolgozókat nevezik operátornak. Nincs egységes megegyezés, hogy pontosan mit kell csinálnia egy operátornak – van, ahol csak a termék legyártását, de van olyan is, ahol a becsomagolását is az operátorok végzik – ez cégenként változik. Emellett a call centerben dolgozó munkatársakat is operátornak hívják, és beszélhetünk gépkezelő operátorról is.

Az operátori munkakör sok előnnyel jár, amelyeket érdemes számba venni, ha egy stabil és hosszú távon jövedelmező munkára vágysz.

  • Nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség vagy tapasztalat.
  • Mindenki számára elérhető munkalehetőség.
  • Versenyképes fizetést biztosítanak a cégek a bónuszokkal és jutalmakkal együtt, így megfelelő életszínvonalat lehet fenntartani a havi fizetésből.
  • A gyárban dolgozók számára a nagyvállalatok jellemzően “közelebb hozzák a munkát”, vagyis céges buszokat biztosítanak a bejárásra, de van, ahol még el is szállásoltatják az operátor munkakörben dolgozó munkavállalókat.
  • A betanított munkák széles palettáját öleli fel az operátori, gyártósoron végzendő munka, amelyek esetében a vállalatok külön díjazzák és megbecsülik a precíz és megbízható munkavégzést, a jó teljesítményt.
Az operátori munkakör sok előnnyel jár, amelyeket érdemes számba venni, ha egy stabil és hosszútávon jövedelmező munkára vágysz.
Az operátori munkakör sok előnnyel jár, amelyeket érdemes számba venni, ha egy stabil és hosszútávon jövedelmező munkára vágysz.

Legyél minőségellenőr!

Ha a gyári vezetők valakiben látják a potenciált, akkor szívesen fektetnek több energiát a munkavállaló fejlesztésébe azért, hogy később akár csoportvezető, üzemvezető vagy minőségellenőri pozícióba is előre léphessen. Az előrelépés pedig nem csak nagyobb felelősséggel, de magasabb fizetéssel is jár.

Milyen készségeket igényel a minőségellenőri munka?

A minőségellenőri állás az átlagostól is lelkiismeretesebb munkavégzést igényel, hiszen a minőségellenőrök szűrik ki a gyártás során felmerülő hibákat.

  • Ez magasfokú precizitást, koncentrációt és odafigyelést igényel.
  • A minőségellenőr feladatai közé tartozik az alkotóelemek, alkatrészek és a késztermékek ellenőrzése, válogatása és javítása, a különböző ügyfelek által megadott szempontok szerint.
  • Egy minőségellenőrnek szüksége van különböző manuális képességekre, készségekre, jó szemre, és ismernie kell a mérési eljárásokat.
  • Mindezek mellett elengedhetetlen, hogy értelmezni és használni tudja a különböző műszaki rajzokat, szabványokat, ismerje a jogi előírásokat, minősítési és mintavételi módszereket.
Minőségellenőrre a gyártóipar minden területén szükség van.
Minőségellenőrre a gyártóipar minden területén szükség van.

A minőségellenőri karrierút átível a gyártóipar minden területén, az űrkutatástól kezdve, az autógyártáson keresztül, a gyógyszer- és élelmiszeriparig bezárólag. Mindenhol szükség van a minőségellenőri munkakör betöltésére, így rengeteg nyitott munkaerőpiaci lehetőség áll az ilyen pozíciót kereső munkavállalók előtt. Ebből kifolyólag a munkavállalók fenn tudják tartani anyagi stabilitásukat is, hiszen minőségellenőrként nagyon sok területen el tudnak helyezkedni.

Vállalj állást csomagolóként!

„Csomagolói munka? Azt soha!” – hangzik el gyakran a munkavállalók körében. Mielőtt azonban első hallásra elzárkóznánk a feladat elől, érdemes megismerni, milyen lehetőségeket rejt magában a csomagolói állás.

Mivel foglalkozik pontosan egy csomagoló? Itt érdemes megkülönböztetnünk a kézi-, illetve gépi csomagolást. A nagy és nehéz áruk csomagolását félautomata módban végzik. A munkavállalónak képesnek kell lennie az emelőberendezések kezelésére. Ha folyadékokat akarnak csomagolni, akkor azt pontosan kell adagolni, a tartályokat mechanikai eszközökkel lezárni, a megtöltött edényeket dobozokba tenni.

Első pillantásra ez a munka nem tűnik annyira izgalmasnak, pedig a betanított csomagolónak a szakma számos területét ismernie kell és bizonyos készségeket is meg kell szereznie ahhoz, hogy produktív lehessen. Pontosan ismernie kell a termékpalettát, az egymásra helyezett tárgyak méretét és súlyát, a csomagolási szabályokat és a korrózió elleni védelem számos módját. Felelős és pontos munkát kell végeznie ahhoz, hogy később ne kapjon reklamációt a vállalat a nem megfelelő csomagolás miatt az árukban bekövetkezett esetleges sérülésért.

 A csomagolói munka válságállósága abban jelentkezik, hogy a csomagolók munkájára nemcsak a kereskedelemben van szükség, hanem a gyárakban, a gyártási ciklusok utolsó szakaszában is.
A csomagolói munka válságállósága abban jelentkezik, hogy a csomagolók munkájára nemcsak a kereskedelemben van szükség, hanem a gyárakban, a gyártási ciklusok utolsó szakaszában is.

A munka történhet szalagmunka-szerűen, ahol egy-egy dolgozó többnyire egy munkafolyamattal foglalkozik, de ez nem azt jelenti, hogy ha valaki odakerül és betanítják, akkor több évig ezt fogja csinálni! Időről-időre váltogathatják a csoportvezetők, hogy éppen kit, melyik részlegre osztanak be a csomagolási területen, így elengedhetetlen, hogy a csomagoló munkatársak gyorsan tanuljanak. 

A csomagolói munka válságállósága abban jelentkezik, hogy a csomagolók munkájára nemcsak a kereskedelemben van szükség, hanem a gyárakban a gyártási ciklusok utolsó szakaszában is. Érdekes, hogy ezt a szakmát az egyik legősibbnek is lehet nevezni, hiszen az első csomagolás 1073-ban jelent meg, amikor az egyik gyógyszerész speciális konténerekbe kezdte csomagolni áruit. Gondoljunk csak bele, mennyi mindent állt ki ez a szakma azóta is!

Épp állást keresel vagy jobb munkára vágysz?

Regisztrálj ingyenesen állásajánlatainkra és segítünk megtalálni a Neked való munkát!

Regisztrálj állásajánlatainkra!

A településnél csak betű és szóköz adható meg, szám nem!